NRK Meny
Normal

PST tause om fransk arrestordre

Både mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Frankrike og PST er tilbakeholdne med å kommentere den franske arrestordren.

Den etterlyste nordmannen i franske medier

Den etterlyste nordmannen, bosatt i Telemark vil ikke si noe om terroranklagene mot ham.

Foto: Skjermdump

Ole Martin Mæland fra Skien er 56-åringens advokat. Mæland sier til NRK.no at han har hatt et møte med mannen i formiddag, men at det er svært lite han kan si.

Ennå er det ikke kommet noen offisiell henvendelse fra Politiets sikkerhetstjeneste etter at franske myndigheter i går utstedte en internasjonal arrestordre.

– Han ønsker ikke å uttale seg før han har fått vite mer om hva dette dreier seg om, svarer Mæland.

Ole-Martin Mæland

Advokat Ole Martin Mæland kan ikke si noe så lenge det ikke er kommet en offisiell henvendelse fra PST.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Henviser til PST

I går sa PST at de ikke kjente til at det var utstedt en internasjonal arrestordre på mannen. NRK.no har heller ikke i dag fått noe svar fra PST.

Når det kommer etterlysninger eller arrestordre fra andre lands myndigheter er det Kripos som tar dem imot.

– Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte at det har kommet en arrestordre. Vår oppgave er å være kontaktpunkt for slike henvendelser og så formidle dette videre til rette politimyndighet i Norge, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.

Heller ikke Telemark politidistrikt kan bekrefte dette, men henviser til Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

Restaurant Goldenberg

På Restaurant Goldenberg i Paris ble 6 mennesker drept i et terrorangrep i 1982

Foto: Joel Robine / AFP

Oppga tilknytning til PLO

NRK.no var i går i telefonkontakt med mannen og hans kone. Han benekter at han sto bak terrorangrepet mot en jødisk kafe i Paris i 1982 der seks mennesker døde og 22 ble skadd.

Han hevder videre at han aldri har vært i Paris, ei heller i Frankrike. Det var Abu Nidal-organisasjonen som i 2011 offisielt ble utpekt av franske myndigheter som ansvarlig for terrorhandlingen. Ifølge NTB benekter 56 åringen å ha tilhørt den palestinske terrororganisasjonen. Da han kom til Norge i 1991 oppga han at han hadde tilknytning til PLO og Yasser Arafat.

I 2002 ble han norsk statsborger, og ifølge avisen Varden kan ikke mannen utleveres til Frankrike fordi Norge ikke utleverer egne borgere. Dessuten er saken foreldet etter norsk lov.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK