Hopp til innhold

– Aldri følt meg så handikappa før

PORSGRUNN (NRK): For to år siden måtte han amputere beinet, men klarte å komme tilbake i jobben som fotograf. Nå trenger han støtte til bil, men NAV sier nei.

Per Åge Eriksen

TRENGER NAV-STØTTE: Nåværende bil synger på siste verset, og med sykdommen Buergers er det direkte farlig dersom Per-Åge Eriksen skulle få motorstopp på frilansoppdrag ute i kulda.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg føler meg mer invalid med ikke å ha bil, enn å ha mista beinet. Jeg kommer meg ingen steder. Jeg er prisgitt dama og venner, det er kjipt å måtte spørre folk.

I den nye hverdagen med protese og jobb, og som alenefar for en sønn på 12 år, trenger Per-Åge Eriksen en ny og høyere bil.

Den økonomiske smellen han gikk på da han måtte amputere høyrebeinet under kneet, gjør at han ikke har råd til å fullfinansiere bil sjøl fordi han nå går på arbeidsavklaringspenger. Uten bil, kan han ikke jobbe.

– Det stopper helt opp. Jeg reiser til folk og tar bilder. All jobbinga mi er å reise til steder. Alt dreier seg om å komme seg ut.


Redd for å miste oppdrag

Per-Åge Eriksen har livnært seg som fotograf i 20 år. Men fordi han jobber frilans uten fast arbeidssted, og er selvstendig næringsdrivende, får han ikke støtte til bil av NAV.

Per-Åge Eriksen med dusjstol

Det eneste han har fått fra NAV er en dusjstol i plast til låns, og et rullebord.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

I frykt for ikke å få flere oppdrag som fotograf, var han i gang igjen bare to og en halv måned etter amputasjonen. Med blødende stump og på krykker dro han inn til Oslo for å fotografere artisten Lene Marlin.

– Det mener jeg viser engasjement, at jeg genuint er interessert i jobben min. I tillegg er det en frykt for å miste neste telefon. Sier du nei mange nok ganger som frilanser, ringer de bare en annen.

Helst skulle han ha kjørt sjøl hver gang han må få tilpasset protesen i Oslo. I stedet betaler det offentlige opptil 7500 kroner i taxi tur – retur hver gang. På to år har det kosta drøyt 130 000 kroner.

NAV bør vise skjønn

Torill Heggen Munch

Nestleder Torill Heggen Munch i Handikapforbundet mener NAV burde legge et lite beløp på bordet så Per Åge Eriksen kan komme seg videre i livet.

Foto: Ivar Kvistum / Handikapnytt

Nestleder i Norges Handikapforbund, Torill Heggen Munch, sier de nye reglene som kom ved årsskiftet er mye strengere, men at NAV burde vise sunn fornuft.

Hvis alt blir lagt til rette, klarer han seg med den jobben han har. NAV risikerer å få en «gavepakke» i fanget dersom han ikke kan jobbe lenger og må få uføretrygd og ha en stor bil i tillegg.

Per-Åge Eriksen har anket NAV-avslaget, men han vet ikke hva han gjør dersom de ikke snur.

– Da stopper alt opp, og da er NAV en av de største bidragsyterne til at jeg havner på trygd.

NAV ønsker ikke å uttale seg om enkeltsaken, da den er anket og skal behandles i NAV Klageinstans. Men i faktaboksen til høyre kan du lese hva seksjonssjefen for tiltaksseksjonen i Arbeids- og velferdsdirektoratet sier om støtte til bil generelt.

Per-Åge Eriksen

Per Åge Eriksen hjemme i stua foran bilder han sjøl har tatt.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK