NRK Meny
Normal

Norske prostituerte synes synd på Hoksrud

Norske prostituerte synes synd på Frp-politiker Bård Hoksrud som er tatt for å ha kjøpt sex i utlandet. Strafferettsekspert mener det er skammelig.

Bård Hoksrud

– Jeg har lagt meg flat og beklager at jeg har gjort dette, sier en angrende Bård Hoksrud.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

To år etter at forbudet mot sexkjøp ble innført, er nesten halvparten av nordmenn imot forbudet, viser en fersk undersøkelse fra Nova.

Over 2.000 personer er spurt om sine holdninger til dette og 44 prosent er negative til forbudet, skriver Dagsavisen.

– Jeg har lagt meg flat og beklager at jeg har gjort dette, og skulle aldri ha gjort det. Jeg har ikke gjort dette før. Jeg er utrolig lei meg for at det skjedde, ikke minst overfor familien min, kona og ungene mine. Dette er utrolig tøft for dem, sier Bård Hoksrud til NRK.no.

Norske prostituerte mener forbudet aldri burde vært innført.

– Jeg synes mest synd på Hoksrud som er den første som gir håndhevelsen av loven et ansikt, sier Astrid Renland i prostituertes interesseorganisasjon, Pion.

– Skal ha preventiv virkning

Renland mener denne saken viser at de fikk rett.

– Man kan diskutere lovens allmennpreventive virkning når de som sitter i en lovgivende etat ikke har lovbestemmelsene i hodet når de foretar en handling. Det er jo det loven bygger på; at den skal ha en allmennpreventiv virkning, sier hun til NRK.no.

Lovlig i mange land

André Oktay Dahl

– Vi var mot sexkjøpsloven som sådan, og mente at utenlandsforbudet ville være praktisk vanskelig å håndtere, sier Høyres André Oktay Dahl.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sexkjøp er lovlig i mange land. Flere steder er sexarbeidere fagorganiserte, ifølge Renland.

– En person vil kunne kjøpe sex av en person som er fagorganisert i England, Nederland eller Tyskland, og bli straffeforfulgt i Norge, sier hun.

Høyre og Frp stemte mot lovendringen i Stortinget. Nå er en stortingskollega bøtelagt. Høyres André Oktay Dahl mente loven ikke ville kunne håndheves.

– Vi var mot sexkjøpsloven som sådan, og mente at utenlandsforbudet ville være praktisk vanskelig å håndtere.

– Uvanlig juss

Stortingsflertallet ville mane til holdningsendring, motvirke sexturisme og menneskehandel. Derfor er sexkjøp forbudt for nordmenn, også i land hvor prostitusjon er lovlig.

En nordmann kan røyke hasj lovlig, men aldri kjøpe sex i utlandet. Det er uvanlig juss, forklarer Erling Lyngtveit som leder advokatforeningens strafferettsutvalg. Han reagerer på at en stortingsrepresentant blir den første som bøtelegges for å ha kjøpt sex i utlandet.

– En ting er at dette er en representant for den lovgivende makt som forgår seg og begår straffbare forhold, men handlingen i seg selv mener jeg er temmelig skammelig.

Hoksrud skammer seg, angrer bittert og bruker nå tid med familien.

– Nå håper jeg at media også snart har forståelse for at jeg faktisk må ta ansvar for familien min også.