Hopp til innhold

Produktene skal hindre tyvene i å skanne kortet ditt – men trenger du det egentlig?

Flere elektronikkjeder tilbyr nå produkter som skal hindre kriminelle i å stjele kortinformasjonen din når du betaler kontaktløst i butikken. – Helt unødvendig, mener sikkerhetsekspert.

Skal beskytte kortet ditt

Varehussjef ved Elkjøp i Porsgrunn, Kristian Hjelbak, viser frem produktet Skimsafe. Flere elektronikk-kjeder selger produkter som skal beskytte kredittkortet ditt mot kriminelle. – Vi fikk det inn i juni, og opplever at folk er interessert i denne typen produkter, sier han til NRK.

Foto: Nils Skumsvoll

Lommebøker, håndvesker og spesialutviklede kort er blant produktene som skal beskytte deg mot tidligere nevnte type kriminalitet. I nettbutikkene er det bare å velge og vrake.

Både bankene selv og sikkerhetsekspert Ludwig Sandell, mener imidlertid faren for å bli utsatt for dette er minimal.

– Økende etterspørsel

Ifølge produsentene av de ulike sikkerhetsproduktene er kriminelle miljøer i besittelse av utstyr som kan brukes til å plukke opp radiosignaler fra kortet ditt.

Informasjonen som innhentes, skal deretter kunne benyttes av tyvene til å handle på nett.

En av kjedene som har kastet seg på trenden er Elkjøp, som har produktet Skimsafe i hyllene. Et kort som skal oppbevares sammen med de andre kredittkortene dine i lommeboka eller kortholderen, nettopp for å forhindre at det tappes for informasjon.

– Vi har solgt kortet på nett og i utvalgte butikker siden april, og registrerer en økende etterspørsel, sier kommunikasjonssjef, Øystein Schmidt.

– Lite å hente

Ekspert på datasikkerhet, Ludwig Sandell, mener produktene er unødvendige.

Ludwig Sandell, ekspert på datasikkerhet

Ludwig Sandell er ekspert på datasikkerhet, og mener folk ikke trenger å bekymre seg for at noen tapper kortet ditt for informasjon når du handler kontaktløst.

Foto: Kai Hansen

– Det ville vært mer effektivt å pakke kortet inn i aluminiumsfolie, men sjansen for å bli utsatt for dette er uansett minimal. Så langt er det ikke registrert et eneste tilfelle av denne typen kriminalitet her til lands, sier han til NRK.

Han mener faren er langt større om personer med uærlige hensikter får tak i kortet fysisk.

– Det forekommer jo rett som det er at kjeltringer har stjålet et kort og for eksempel brukt det til å betale mindre beløp kontaktløst, men de vil også bli avslørt når de plutselig må taste inn koden.

Ikke et kjent problem for bankene

Bare i løpet av juli måned betalte DNBs kunder kontaktløst med kredittkort 3,5 millioner ganger. Det er en økning på 250 prosent fra samme måned i fjor, opplyser storbanken.

DNB har ikke fått melding om tilfeller der kunder skal ha fått kortet tappet for informasjon ved kontaktløs handel.

Kontaktløs betalingsterminal

Kontaktløs betaling utføres ved at kortet legges inntil terminalen, uten at du trenger å slå koden. Du kan handle for inntil 200 kroner. Bankene understreker imidlertid at det gjennomføres stikkprøver, slik at du i enkelte tilfeller må taste inn PIN-kode for å verifisere at du er kortets rette eier.

Foto: Point

– Kontaktløse kort er like sikre som vanlige kort. Selv om du kan bruke kortet uten å taste PIN-kode for kjøp opp til 200 kroner, vil du av sikkerhetsmessige årsaker bli bedt om å taste PIN av og til. Derfor er det ikke mye å hente for kriminelle som eventuelt skulle finne på å holde en betalingsterminal inntil lomma hvor du har kortet, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald.

Heller ikke i Sparebank1 Telemark ser de nødvendigheten av produktene som skal beskytte kredittkortene dine.

– Jeg skal ikke blande meg opp i hva slags lommebøker, kort eller håndvesker kundene våre kjøper, men hadde dette vært et problem ville vi nok ha sørget for en annen løsning, sier informasjonssjef John Einar Rørvik, som minner om at kundene også får pengene tilbake om de skulle bli svindlet uten å ha opptrådt uaktsomt.

Skimsafe: – Overraskende

Carl Martinsson i selskapet Skimsafe kjenner seg ikke igjen i det bankene og eskperten sier om fraværet av risiko for at kortet ditt blir «skimmet» av kriminelle.

– Dette overrasker oss. Vi vet at denne typen kriminalitet er stadig økende. Man kan heller ikke vite om informasjonen fra et kredittkort er «skimmet» i en minibank, eller om noen har kopiert informasjonen din trådløst, sier Martinsson.

– At kortet ditt ikke kan misbrukes på nett, medfører heller ikke riktighet. Og selv om bankene betaler tilbake summen du blir frastjålet om du ikke opptrer uaktsomt, medfører det uansett en ubehagelig situasjon om noen faktisk handler med kortet ditt, sier han til NRK.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark