NRK Meny
Normal

Ordførerne åpner for private sykehus

Rundt midnatt i dag får ordførerne i Kragerø og Tinn den endelige beskjeden av Stortinget om at sykehusene deres legges ned. Begge åpner derfor for muligheten til å la private starte sykehus.

Rjukan Sykehus

Rjukan sykehus kan kanskje bli et privatsykehus i fremtiden, dersom Stortinget i dag sier nei til å drive videre som sykehuset er i dag.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det er klart at dersom det offentlige trekker seg ut, og vi ønsker å ha sykehustjenester i Kragerø, så er det et alternativ med private sykehus, sier Kragerø-ordfører Kåre Preben Hegland (H) til NRK.

Kåre Preben Hegland og Steinar Bergsland

Kåre Preben Hegland og Steinar Bergsland var i går i demonstrasjonstog i Oslo.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er også helt klart et alternativ i Tinn, sier Tinn-ordfører Steinar Bergsland (H).

Gir ikke opp før voteringen

Og mulighetene for private sykehus må kanskje sjekkes ut ganske raskt. For det er per nå ikke flertall i Stortinget for å redde sykehusene på Rjukan og i Kragerø fra å bli lagt ned, sa helsepolitisk talskvinne for Senterpartiet, Kjersti Toppe, til NRK tidligere i dag.

SV og Senterpartiet har kommet frem til et siste kompromissforslag, som går ut på å ta de to lokalsykehusene ut av utviklingsplanen, slik at det kan bli en ny vurdering av fremtiden til sykehusene uten å utsette hele planen.

– Men Arbeiderpartiet støtter ikke forslaget, og KrF har nå slått seg sammen med regjeringspartiene, sier Toppe.

Toppe sier at SV og Senterpartiet ikke har lyktes med å få andre partier med på dette forslaget. Dermed ser det fremdeles mørkt ut med tanke på videre drift ved de to sykehusene.

– Vi trenger flertall, og da må både Ap og KrF være med. Vi gir likevel ikke opp før voteringen, men det ser ikke så lyst ut, sier Toppe.

Får svaret rundt midnatt

Også ordfører Steinar Bergsland i Tinn sier at løpet definitivt ser kjørt ut for sykehuset.

– Men det er ikke avgjort før man har stemt i Stortinget. Vi skal prøve å være på helt til dommeren blåser.

Heller ikke ordfører Kåre Preben Hegland i Kragerø forsøker å skru forventningene opp.

– Det er gledelig at det jobbes for en løsning før avstemningen, som ikke kommer før nærmere midnatt. Men vi gir oss ikke før det er over, sier Hegland.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.