Prinsesse Soamsawali besøker Brevik

Prinsesse Soamsawali av Thailand kommer til Brevik på lørdag.

Prinsesse Soamsawali

Prinsesse Soamsawali kommer til Brevik for å avduke statue.

For 102 år siden besøkte kong Chulalongkorn av Thailand Norge og Brevik.

Han fikk bokstavelig talt en kongelig mottakelse i Brevik, og var så godt fornøyd med byen og menneskene at han skrøt av det i både dagbøker og reisebrev.

Det gode forholdet mellom Thailand og Brevik har holdt seg, og for fjerde gang på rad arrangerer det thailandske miljøet i Grenland en fest for å markere kongebesøket. Og i år kommer det en spesiell gjest.

Følger i kongens fotspor

– Prinsesse Soamsawali av Thailand skal følge i kong Chulalongkorns fotspor, forteller Tore Nygaard, HMS-sjef i Porsgrunn kommune.

Han forteller at prinsessen, som er tippoldebarn av Chulalongkorn, skal foreta den samme reisen i kommunen som kongen gjorde i 1907, fra Porsgrunn til Brevik.

– Det er veldig storartet at vi får et sånt besøk, sier Nygaard.

Skal avduke statue av sin tippoldefar

Så godt er forholdet mellom Brevik og Thailand og thailendere i Norge, at Brevik historielag i samarbeid med den thailandske ambassaden, har reist en statue av kong Chulalongkorn i Brevik.

Tidligere har det blitt reist en bauta av kongen i samme område.

– Prinsesse Soamsawali skal avduke denne statuen som nå står ferdig, forteller Nygaard.

Venter storinnrykk av thailendere

Nygaard forteller til NRK at prinsessen, i likhet med kong Chulalongkorn, er veldig populær i Thailand og blant thailendere. Derfor venter Porsgrunn kommune storinnrykk av publikummere som vil ha et glimt av prinsessen.

– Hele den thailandske kongefamilien er populær i Thailand, og spesielt denne prinsessen. Vi vet at det i Norge i dag finnes cirka 15 000 thailendere med norsk statsborgerskap, og via den thailandske foreningen i Norge er alle invitert, sier Nygaard.

– Jeg skulle vel egentlig ønske at det kom litt færre. Men vi har god kontroll på sikkerheten, avslutter Nygaard, og legger til at prinsessen i hovedsak skal fraktes av en karjol trukket av to hester.