NRK Meny
Normal

Positivt påbud om biodrivstoff

Grenland kan komme godt ut av et påbud til drivstoffleverandører om å levere biodrivstoff. Det mener Petter Ellefsen i Vekst i Grenland.

- Produksjonen her er dyrere enn mineraloljeproduksjonen og biodrivstoff trenger et marked, sier Ellefsen. Dette markedet må være på plass for i det hele tatt å starte produksjon av biobrensel.

Dyrere produksjon

Det er Statens forurensningstilsyn, SFT, som foreslår et påbud der leverandørene må tilby et mer miljøvennlig alternativ side om side med drivstoff basert på fossile brennstoffer. Ellefsen tror det vil styrke mulighetene for biodrivstoffproduksjon i Telemark.

 

- På den måten vil biodrivstoff være i samme prisklasse som ordinært drivstoff, og det gjør det langt mer interessant å sette i gang.

Skal øke andelen

Forslaget fra SFT innebærer at leverandører av drivstoff pålegges at to prosent av total omsetning av drivstoff til veitrafikk i 2007 skal bestå av biodrivstoff.

Tallene skal stige til fire prosent i 2010. SFT foreslår at alle biodrivstoff behandles likt, altså med avgiftsfritak. Og dette åpner dørene for planeri Grenland.

 

Etter Union

Produksjon av biodrivstoff har vært nevnt som mulig etterbruk av anlegget til Union i Skien. Papirfabrikken stansa produksjonen i mars 2006.

Kombinert med industrikompetansen og forskningsmiljøet i Grenland, har biodrivstoff blitt et hett samtaletema blant næringslivsutviklere i fylket. Men Petter Ellefsen er ikke overbevist om at det er Klosterøya i Skien som er stedet for biobrensel.

 

- Selve Klosterøya er ikke stedet for å produsere store menger drivstoff. Men kompetansen rundt det å transportere og anvende tre kan være nyttig, sier han. Ellefsen ser for seg at anlegget bør ligge ved Frierfjorden med tilgjengelighet til havn.

 • Ekstraordinær bandtvang

  Nome kommune innfører ekstraordinær bandtvang av hundar. Rådyr og anna hjortevilt har vanskelege forhold på grunn av all snøen, og kommunen innfører bandtvang for å beskytte viltet.

 • Etterforskar vidare i Vrådal

  Politiet har mannskap i Vrådal i dag og morgon for å etterforske vidare i cannabissaka. Dei skal ransake og gjera beslag desse to dagane. Det er to veker sidan politiet fann fleire hundre cannabisplanter i eit tomt industribygg i Vrådal.

  Cannabisplanter
  Foto: Politiet
 • Fredar loft i Flatdal

  Riksantikvaren har freda ei loft på Uppigard Natadal i Flatdal. Andre høgda er eit mellomalderbygg, og somme av stokkane er frå 1431. Det er òg ei dør i bygget med store jarnbeslag, der jarnet truleg er eit Natadalsprodukt.

  Uppigard Natadal
  Foto: Eyolf Berg-Olsen