NRK Meny
Normal

Positivt for landbruket i Telemark

Landbruket i Telemark går godt. Torsdag la Fylkesmannen i samarbeid med Telemark landbruksselskap fram en såkalt verdiskapingsanalyse for jordbruket i fylket.

Nøgde Gloppen-kyr

OMSTRUKTURERING: Melkeproduksjonen har vært gjennom en veldig omstrukturering.

Foto: Marte Iren Trøen / NRK

Analysen er en slags statusrapport for de siste åra, som peker på utviklingstrekk og endringer i landbruket.

– Ser bra ut

Landbruksdirektør hos fylkesmannen i Telemark, Helge Nymoen, er positiv.

– Mitt inntrykk er at det ser bra ut. Vi har god produksjon i mange områder i fylket, og mange som bidrar til sysselsetting.

Han trekker fram sterke landbrukskommuner, som Skien og kommunene i Midt-Telemark. De største vekstområdene for øyeblikket er fruktproduksjon og produksjon av kjøtt fra storfe. I tillegg har det vært en veldig omstrukturering innen melkeproduksjonen.

– I Telemark produseres det mye melk av ypperlig kvalitet. Det ser bra ut for dem som har lagt om og investert stort der. Det er færre kyr og større produksjon per ku. I tillegg er bøndene flinke til å utnytte kvoteordninga og produsere det de får sjansen til.

Stort potensial

Helge Nymoen

FORNØYD: Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Telemark, Helge Nymoen, la torsdag fram en statusrapport for jordbruket i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Landbruksdirektøren mener Telemark har et veldig stort potensial, med store arealressurser og stor variasjon innen matproduksjon.

– Landet trenger å produsere mer mat i takt med befolkningsøkningen, og der skal Telemark være med, sier han.

Viktig samarbeid

Marit Hoven, rektor ved Nome videregående skole avdeling Søve, var vertskap for landbruksselskapet da de la fram sin verdiskapingsanalyse.

– For oss er det helt naturlig, inspirerende og viktig at vi har en plass i landbruksnæringa. Vi skal utdanne ungdommer for framtida, så det å ha et godt samarbeid om kunnskap som styrker næringa er en hovedmålsetting for oss, sier hun.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK