NRK Meny
Normal

Porsgrunn vil ikke ha Skien

Porsgrunn vil heller ha Larvik enn Skien i en eventuell kommunesammenslåing.

Skien

I Porsgrunn vil de ikke ha denne byen.

Foto: Picasa 2.7 / NRK

Flere kommunestyrerepresentanter i Porsgrunn vil heller slå sammen kommunen med Larvik enn med Skien, dersom det skulle bli aktuelt.

Det viser en undersøkelse som NRK har gjennomført.

– Folk i Porsgrunn tenker mer med hjertet, sier Frp-politiker Kjell Grant Teigen i Porsgrunn.

Les også:

– Skien mangler kystkultur

Kjell Grant Teigen

Kjell Grant Teigen fra Frp i Porsgrunn.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Mens nesten alle representantene i Skien ser for seg en felles kommune sammen med Porsgrunn, er holdningen en helt annen hos naboen i sør. Teigen mener det er bedre å holde seg til kommunene langs kysten. Frp-politikeren slår dermed hånda av kollegaene i bystyret i Skien.

Dersom noen skulle slå seg sammen med Skien, vet blant annet Åse Gro Bakke og Knut Einar Aas godt hvem de vil ha med seg.

– Siljan og Porsgrunn er naturlig i første omgang, sier de to.

Kjell Grant Teigen sier han mener Larvik og Bamble har en kystkultur som Skien mangler.

– Bamble, Porsgrunn og Larvik er kystkommuner og har en kystkultur og en historie rundt det. Det har dessverre ikke Skien, sier Frp-politikeren i Porsgrunn.

– Kanskje Kragerø får bli med

Og han er ikke alene. NRK har stilt alle kommunestyrerepresentantene i Telemark spørsmål om sammenslåing. Av de som var positive til sammenslåing i Porsgrunn, ønsket flertallet seg andre kommuner enn Skien. Sånn som Bjørn Tore Hjartsjø og Svein Tore Uldal.

– Først og fremst er Bamble en kommune som kan passe. Jeg er ikke fremmed for at kanskje Kragerø kan være med, og kanskje deler av Vestfold.

– Bør være én by

I Skien er forholdet helt annerledes. Der ønsker stort sett alle kommunestyrerepresentantene som har svart på NRKs undersøkelse å slå seg sammen med Porsgrunn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ordførar Hedda Foss Five i Skien og ordførar Øystein Beyer i Porsgrunn

Ordfører i Skien Hedda Foss Five vil gjerne slå seg sammen med nabokommunen. Her sammen med ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

For ordfører i Skien, Hedda Foss Five er det uforståelig at mange av nabopolitikerne søker bort.

– Skien og Porsgrunn kalles jo tvillingbyene. Geografisk sett er vi sammenfiltra og en merker jo ikke når en krysser kommunegrensa. I praksis er vi egentlig én by, og det bør vi fortsette å være, enda mer forpliktende enn i dag, sier Foss Five.

Skepsis

Men Grant Teigen i Porsgrunn mener det er flere grunner til skepsisen.

– Vi jobber med at Porsgrunn kan bli et knutepunkt og en konferanseby. Porsgrunn har meget god økonomi i forhold til Skien. Men jeg tror ikke det alene er grunn nok. Men vi må vurderer om vi skal tenke bare med hjertet, eller om hjernen skal være med også.

Om ei uke møtes politikerne i formannskapene i Grenland og kommunalminister Jan Tore Sanner i Kragerø for blant annet å snakke om sammenslåinger. Etter dette tror Foss Five det vil være lettere å vite hvem som vil samarbeidet med hvem og når det skjer.

– Vi starter prosessen om få dager. Da skal vi ha med oss alle de andre i Grenlandssamarbeidet også. Vi har ikke trukket noen kommunegrenser ennå. Vi er ute etter å kartlegge likheter, ulikheter, fortrinn for befolkningen, næringsliv. Hvis de fortrinnene ikke er der, er det ingen grunn til å gjøre det endelige grepet. Det vil tid og fakta vise, sier ordføreren i Skien.

Les også: