Rydd gatene - sirkuset er tilbake!

– Imponerende, moro og spennende. Det er ordene publikum bruker om Porsgrunn internasjonale teaterfestival. I år er festivalen 20 år.

Fra brusteinsballet 2008, Grupo Puja

Brusteinsballet samler flere tusen mennesker hvert år.

Foto: Dag Jenssen

– Jeg gleder meg vilt. Det er så mange overraskelser. Bare vent til dere får se franske Cie Transe Express, sier festivalsjef Trond Hannemyr.

Publikum er fulle av superlativer om Porsgrunn internasjonale teaterfestival (PIT).

– Det er liv og røre overalt. Det er sydlandsk stemning i byen, sier publikummer Hans Thomas Fjære.

I 20 år har festivalen gjort byen om til en diger scene. I morgen kveld åpner festivalen på tradisjonelt vis med «brusteinsball».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Utdrag fra Smuglere VSOP

Se video: Fra jubileumsutgaven av Smuglere VSOP. Grenland Friteaters egen forestilling på årets festival.

– Galskap og anarki

– Gleden over å sette byen på huet. Fargelegge byen. Det å bringe inn flinke artister fra 16 ulike land og slippe de løs blant publikum er det som driver oss, sier festivalsjefen.

Siden starten i 1995 har festivalen etablert seg som en god tradisjon for mange mennesker. I fjor ble det spilt 132 forestillinger og 25 500 billetter ble solgt.

Trond Hannemyr er festivalsjef.

– Teater er øyeblikkets kunst derfor har vi alltid samarbeidet med gode fotografer. Det er moro å vise fram bildene deres, sier Festivalsjef Hannemyr. I Kunsthall Grenland er det utstilling.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Vår kontrakt med byen er at det én uke i året skal være galskap, anarki og teater som står i fokus. Det er så gøy, sier Hannemyr.

Han legger til at festivalen har tatt mål av seg til å oppdage teatergrupper og nysirkus tidlig. Mange av dem som har besøkt PIT viser seg raskt å bli internasjonalt kjente kort tid etter.

– Cirkus Cirkör som var her første gang i 1997 spiller nå mange steder. Blam i 2013 er et annet eksempler. De spilte verden rundt med bravur, sier han.

– De er suverene

I helga tjuvstarta mange ved å skaffe seg billetter til Grenland Friteaters eget stykke «Smuglere VSOP». I en av hovedrollene er Lars Vik. Nå er det tjue år siden han spilte rollen for første gang.

– Det var moro i 1995 da Tor Arne Ursin og jeg fikk «Smuglere» opp og stå for første gang. Til og med mannfolka kom på teater da, sier Vik.

Festivalen har også en egen «Street og Fools». En festivalgate der det spilles teater i ulike smug og plasser.

– I mange år har vi ikke hatt noe kulturhus i Porsgrunn. Det har gjort at vi spiller teater på utradisjonelle steder. Vi kommer nært på folk når vi tar teateret ut, sier Vik.

I helga ble det spilt flere forestillinger ute ved Sjøfartsmuseet i byen. Flere ulike scener med flott lysdesign, drivende musikk og dramatikk. Dette skaper begeistring.

– Friteateret er helt suverene, sier Tone Bratting etter at hun nettopp har sett jubileumsversjonen av Arthur Omres «Smuglere VSOP»

pressevideo fra Pit.

Se Video: I 2006 var Cie Transe Express på besøk. (Stills: Dag Jenssen.) De kommer også i år med nytt show. Videoen er høydepunkter fram til 2009.