NRK Meny
Normal

Porselensbyen får museum

Det hvite gullet i Porsgrunn får endelig sitt eget museum – etter mange år og mye strid.

Porselenssamling

Den private samlinga fra Nils Jacob Thorsen har gjenstander som er over 120 år gamle.

Foto: Tom Andersen / NRK

Første mars neste år blir dørene til det nye porselensmuseet i Porsgrunn åpnet. Museet skal stille ut 1000 gjenstander, men utstillingsgjenstandene vil bli byttet ut jevnlig. Det skal også lages et formidlingssenter og en vandreutstilling.

– Det skal bli en leken utstilling der du skal bli begeistra underveis, sier prosjektansvarlig i Telemark Museum, Christine Hermansen.

Bak museumssatsingen står Telemark Museum, Porsgrunn kommune, fylkeskommunen, Bratsberggruppen og Porsgrunn Porselen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Porselensmuseum Porsgrunn

Det er mange aktører som samarbeider om museumsplanene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

Telemark Museum eier porselenssamlingen som danner grunnlaget for utstillingen, og til enhver tid vil det også være 5000 gjenstander som er lagret i magasin.

Les også:

Thorsen-porselenet viktig del

Nils Jacob Thorsen-porselenet som ble gitt som en privat gave til Porsgrunn kommune vil utgjøre en stor del av museumsutstillingen.

– Porselenet er en viktig del av Porsgrunns identitet, og dette vil bli en unik måte å stille ut porselen på, sier kultursjef i Porsgrunn, Gina Winje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

porselensmuseum

Denne modellen viser formidlingssenteret av museet.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

Utstillingen vil bli delt opp i tidsepoker, kunstnerne vil få sin egen seksjon, men det vil også bli en installasjon der folk kan gjøre sitt eget utvalg.

I alt vil kostnadene med å få museet i stand være rundt 25 millioner kroner i investeringer og arbeid.

Les også:

Samarbeid museum og PP

Porsgrunds Porselænsfabrik håper på et nært samarbeid mellom museum og porselensproduksjon, sier produksjonssjef ved PP, Floyd Malek.

– Vi håper også samarbeidet mellom offentlig og privat næring vil gi synergieffekter slik at vi får tilbake turismen slik det var før.

porselensmuseum

Byggearbeidene er i full gang inne på porselensfabrikken.

Foto: Gry Eirin Skjelbred

– Hvor viktig for PP er det at det blir museum nå?

– Det er absolutt viktig – ikke minst å få vist fram historien og samlingen vår og få vist at vi fremdeles er til stede.

Strid og rettssak

Porselenssamlinga har bodd mange steder før det nå snart får sitt eget museum. Først ble det passet på i 20 år ved bymuseet i Porsgrunn.

Deretter ble det strid og rettssak før domstolene "dømte" store deler av porselenet til å flytte over elva til Porselensfabrikken på Vestsida i 2006.

I en årrekke har porselenssamlinga imidlertid vært pakka ned i magasin hos Telemark Museum.

– Porselenet kommer nå endelig hjem igjen, sier kultursjef Gina Winje i Porsgrunn.

 • Er bekymra for skuletilbodet

  Fylkespolitikar i Ap, Maja Foss Five, er bekymra for tilbodet ved dei mindre skulane, dersom fritt skuleval blir gjeldande i det nye samanslåtte fylket. I dag er det ulik praksis, der Vestfold har fritt skuleval, medan Telemark ikkje har det.

  Maja Foss Five, Arbeiderpartiet
  Foto: Ragnar Lurås / NRK
 • Slår seg saman

  Kragerø Kraft as og Fredrikstad Energi Marked slår seg saman. Det skjer ved at Kragerø Energi Holding kjøper aksjar i Fredrikstad-selskapet. Direktør i Kragerø Holding, Geir Elsebutangen, seier dei erkjenner at dei er for små åleine.

  Geir Elsebutangen
  Foto: Roald Marker
 • Kritiserer utsatte ender

  Stokkender som ble satt ut i sommer for å bli jaktet på i Telemark, er funnet igjen i Bugårdsparken i Sandefjord, Sverige, Danmark og Nederland. Rikmannsjakta fører på denne måten til genetisk forurensing, mener Norsk Ornitologisk Forening. Godseier Leopold Axel Løvenskiold mener funnene viser at stokkendene er ville.

  Stokkender i gresset
  Foto: Chetan Rastogi / NRK