Porselensmuseumet i Porsgrunn åpnet

PORSGRUNN (NRK): Det er skrevet et nytt kapittel i eventyret om det hvite gullet i Porsgrunn. Via moderne teknologi og rundt 1000 gjenstander kan du ta en reise gjennom porselensfabrikkens historie.

Omvisning på Porselensmuseet

Bli med på en omvisning i det nye Porselensmuseet i Porsgrunn

Porselensmuseet fikk et kjent dansk designfirma til å lage de teknologiske løsningene i museet. Og det mest spennende er "Veggen" som de ansatte kaller det.

Christine Hermansen, leiar av formidlingsavdelinga Telemark Museum

Christine Hermansen, leder av formidlingsavdelingen Telemark Museum

Foto: Anne lognvik / NRK

– Her kan du stå og skru på hjul, og se hvem designere som har laget hvilke gjenstander og når de er laget. Denne er vi veldig stolte av, sier Christine Hermansen, leder av formidlingsavdelingen Telemark Museum.

Prosjektgruppen for museet har vært opptatt av at det skal være teknologi som først gjør noe når du har lyst til det.

– Her kan du få den deilige overraskelsen. Noen ganger vrir du her, og så ... Jøss er det hu som har laget den eller han som har gjort den vasen. Og så er det elegant. Vi har fått plassert PP i slike omgivelser som det hører hjemme, sier Christine Hermansen.

Porselensmuseet

Porselensmuseet

Foto: Anne Lognvik / NRK
Porsgrunns hvite gull

Folk kommer nok en gang til å strømme til industribyen Porsgrunn for å høre og se den fantastiske historien om byens hvite gull, porselenet. Det tror i hvert fall de ansvarlige for det nye porselensmuseet som ble åpna nå i dag. Det er en moderne eventyrreise i norsk design- og industrihistorie, mener Christine Hermansen som er fomidlingsansvarlig ved Telemark Museum og Espen Raastad som har leda prosjektet.

– Dette her er av nasjonal interesse. Alle kjenner PP. Alle vet at det er det serviset man bruker til de store anledningen. Bestemor har det skapet. Det er ikke bare vårs i Telemark som kjenner PP, sier Hermansen.

Prosjektleiar Espen Raastad

Hver dag blir det omvisning i produksjonslokalene. Da kan man se hele prosessen fra råstoff til dekorering, forteller Espen Raastad, prosjektleder.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Bestillinger på omvisninger har allerede kommet. Og vi gleder oss til å vise frem det vi har, sier Espen Raastad, prosjektleder.

Stråmønsteret

Fortsatt lages litt porselen i Porsgrunn. Det er igjen en produksjonslinje med 7 personer som lager Bogstad og stråmønstrene. Men i utstillingene kan man se mange fantastiske skulpturer i porselen. Noe som ikke kan lages i dag.

– Du ser detaljene i porselenet. Det er sånn man ikke lager i dag, men som man da var utrolig dyktig på. Det var de beste tyske keramikerne, de beste porselensarbeiderne som ble ansatt hos Porsgrunn Porselen. Og som gjorde at de fikk en høy kvalitet, sier Espen Raastad, prosjektleder.

Danske Rediaals har laget det audio visuelle uttrykket i museumet

Danske Rediaals har laget det moderne audio visuelle uttrykket i museet

Foto: Anne Lognvik / NRK

Populært blant unge

Porsgrunn Porselen har vært et samleobjekt i flere generasjoner. Allikevel er PP-serviser fortsatt populære.

– Naboen i Auksjonshallen har jevnlig auksjoner. Og serviser som Spire av Konrad Galaaen, og dekoren Hjerte av Grete Rønningen går som hakka møkk, rett og slett. Det er de rundt tretti som fortsatt kjøper.

– Det er noe av vår oppgave at kommende generasjoner også skal føle stolthet til det som bygningene her i Porsgrunn har av historie. Og at vi kan dele dette videre. Gjennom et levende museum, moderne laget, og en produksjonslinje du kan oppleve, sier Espen Raastad.