Hopp til innhold

Populære strender fulle av plastkuler

PORSGRUNN (NRK): Avfall fra plastproduksjon har tilgriset populære badestrender. De små plastkulene er funnet helt ut mot nasjonalparken på Jomfruland.

Plastpellets i sanden på Frierstranda

PORSGRUNN: Frierstranda er full av ørsmå plastbiter fra plastproduksjonen ved industrien langs Frierfjorden.

Foto: CATHRINE NEDBERG / PORSGRUNN KOMMUNE

Jon Gunnar Evensen fra Brevik fikk seg et sjokk da han ryddet den cirka to meter lange stranden utenfor huset sitt, sanden var full av ørsmå plastkuler.

Jon Gunnar Evensen

BREVIK: Jon Gunnar Evensen antar at det er rundt 50–60 plastkuler i hver neve fra søppelsekkene han samlet.

Foto: Sigmund Bolme / NRK

– Jeg tenkte at det kan jo ikke bare være meg som har dette problemet. Så jeg tok en båt og kjørte rundt i fjorden her, og i hver eneste vik, og på hver eneste strand, så finner jeg disse plastkulene, sier Evensen.

Breviksmannen fylte fire søppelsekker med løv, kvist og annet skrot, og forteller at om man tar opp en tilfeldig neve med søppel fra en av sekkene, så får man med seg 50 til 60 små plastkuler.

– I Frierfjorden, i Eidangerfjorden, langs Bamblekysten og ut mot Jomfruland har jeg sett slike kuler. Jeg har også fiska opp torsk med disse plastkulene i magen, sier Evensen.

Vurderer anmeldelse

Maren Esmark

STORT PROBLEM: Generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark, forteller at plastutslipp fra industrien er et stort problem langs norskekysten.

Foto: Naturvernforbundet / Privat

Plast i naturen er ikke noe nytt problem for generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark. Hun forteller at slike kuler er en kjent utfordring i andre land med lignende plastindustri.

– Plast i så store mengder som vi finner i Frierfjorden utgjør et stort forurensningsproblem, sier Esmark.

Naturvernforbundet er i dialog med lokale kommuner og plastprodusenten Ineos i Bamble, og vurderer nå flere tiltak. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å gå til anmeldelse.

– Det er et klart brudd på norsk lov når plast havner ut i naturen på denne måten, sier Esmark.

Gammel plast

Administrerende direktør i Ineos Magnar Bakke

LITE UTSLIPP: Administrerende direktør på Ineos, Magnar Bakke, forteller at svært lite plast blir sluppet ut fra fabrikken i dag, og at plastkulene er et resultat av gamle synder.

Foto: Sigmund Bolme / NRK

Administrerende direktør på Ineos, Magnar Bakke, er godt kjent med problemstillingen. Han hevder at det i dag er forsvinnende lite plast som slippes ut fra fabrikken, og at plastkulene man finner langs Telemarkskysten i stor grad stammer fra gamle utslipp.

– Jeg kan aldri garantere at utslippene nå er null, men jeg kan garantere at det er svært nært null. Vi har ingen interesse av å ha dette ut i naturen, for vi får jo betalt for å levere det til kundene våre, sier Bakke.

Vil betale for opprydning

Ineos har sagt seg villige til å rydde Frierstranda, som er verst rammet, men Bakke er usikker på om det er mulig å få resten av strendene i fjorden helt fri for plast.

Han tror heller ikke det vil være formålstjenlig å grave dypt ned i sanden for å hente opp alt av plastpellets.

– Det blir litt som å banne i kirka, men den plasten som nå ligger dypt nede i bakken, den gjør i utgangspunktet ikke noe skade. Dette er plast som brukes til matemballasje eller medisinemballasje, og den er derfor ikke giftig, sier Bakke.

Plastpellets på A4-mappe

SMÅ: Plastbitene som produseres på Ineos er svært små. Her ligger de på en vanlig A4-plastmappe.

Foto: Sigmund Bolme / NRK