NRK Meny
Normal

Kjøper sykehuset i Kragerø

Prisen er 63 millioner. De borgerlige var imot. Nå er det politisk flertall for å kjøpe. Begrunnelsen er kontroll

Kragerø sykehus

Nå er det politisk flertall i Kragerø for å kjøpe sykehuset for 63 millioner kroner.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Helt siden Sykehuset Telemark la ned akuttfunksjonene i Kragerø, har det vært usikkert hva som skal skje med bygningene. Nå er det klart at kommunen vil overta. Arbeiderpartiet har fått støtte fra Rødt, SV og Miljøpartiet de grønne, forteller ordfører Jone Blikra. Han begrunner kjøpet slik.

– For det første, skulle en privat investor overta, ville vi ikke lenger ha kontroll med hva som skjer. Det er viktig når nærmeste nabo er kommunens eget sykehjem.

– Har det noe med saken å gjøre at private kan kjøpe bygget og gjøre det om til asylmottak?

– Vi ser at prisene går opp fordi slike bygg er et investeringsobjekt på grunn av krisa. Men det kan hende at bygget blir et midlertidig asylmottak drevet av kommunen.

Les også:

Avgjøres 3. desember

Det er en viss bruk av lokalene i dag. Sykehuset Telemark leier hele 1. etasje, en avtale som er på 10 år. I tillegg leies noe av lokalene av en øre-nese-halsspesialist, samt at det er planer om ytterligere utleie av lokaler der. Alt innen helsefagene.

Saken om kjøp blir tatt opp i et ekstraordinært kommunestyre 3. desember. Kjøpesummen er på 63 millioner kroner. Spørsmålet er hvordan kommunen skal finansiere dette.

Det jeg kan si er at vi har funnet dekning for dette i budsjettet. Så får alle vente i spenning frem til tirsdag. Da legger vi frem budsjettet vårt, forteller Jone Blikra.

Spent på hva som er endret

Saken om kjøp av sykehuset var til behandling i Kragerø kommunestyret før valget. Rådmannen la da frem berginger som viste at det ikke var lønnsomt for kommunen å bli eiere, hevder Henriette Fluer Vikre fra Frp.

Hun er spent på hva som er nytt nå.

– Om vi hadde flyttet all helserelatert virksomhet i kommunen inn i lokalene ville det fremdeles ikke lønne seg. Dessuten har Sykehuset Telemark satt som betingelse for salg at vi brukte bygget til tjenester innenfor samhandlingsreformen. Det gjør vi ikke i Kragerø i dag. Derfor hadde vi ikke anledning eller økonomi da til å kjøpe, avslutter hun.

Henriette Fluer Vikre

Da Henriette Fluer Vikre (Frp) var varaordfører i Kragerø hadde ikke kommunen råd til å kjøpe. Hun er spent på om den nye ordføreren har funnet flere penger.

Foto: Roald Marker / NRK