NRK Meny
Normal

Politikere raser mot opprop-nei

Det er en takk for sist at Tinn-ordføreren ikke støtter strålesenteret i Skien, mener Steinar Bergsland (H). En prinsippsak for meg, sier Bjørn Sverre Birkeland (Sp)

Bjørn Sverre Birkeland

FORETREKKER DRAMMEN: Bjørn Sverre Birkeland (Sp) mener Drammen er bedre for Tinn en Skien.

Foto: Jarle Andersen

Alle ordførerne i Telemark har skrevet under oppropet – bortsett fra Birkeland.

Steinar Bergsland (H) tror Birkelands nei kommer som en følge av at sykehuset på Rjukan ble lagt ned, men der stopper forståelsen.

Steinar Bergsland.

Steinar Bergsland (H) mener ikke ordføreren har ryggdekning for sitt standpunkt.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Dette er en prinsipiell sak for hele Telemark. Dette skal ikke avgjøres på ordførerens kontor.

Bergsland sier utspillet kommer overraskende og at det er full støtte fra Tinn Høyre om å kjempe for at strålesenteret blir lagt til Skien og dermed styrke Sykehuset Telemark.

Også fagforeningene ved Sykehuset Telemark har advart om lange avstander for pasienter fra øvre Telemark dersom strålesenteret blir plassert i Tønsberg.

Steinar Bergland krever derfor at opprop-neiet kommer opp til politisk behandling i Tinn.

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) i Tinn sier saken er prinsipiell for ham, og han mener den viser konsekvensene av en feilslått foretaksmodell for sykehusene.

– Vi får en oppkonstruert konkurranse mellom regioner der ordførere skal skrive under på opprop for sin region og på bekostning av pasienter i andre regioner.

– Drammen bedre for Tinn

Bjørn Sverre Birkeland (Sp) mener Drammen er et bedre alternativ enn Skien for innbyggerne i Tinn, blant annet på grunn av reiseavstanden.

Bjørn Sverre Birkeland og Halvor Lurås

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland i Tinn mener det ikke finnes noe robust fagmiljø innen kreftmedisin i Skien.

Foto: Johs Apold/NRK

Han sier Sykehuset Telemark var opptatt av robuste fagmiljøer da de la ned Kragerø og Rjukan sykehus, men mener de robuste fagmiljøene innen kreftbehandling ikke finnes i Skien, men i Oslo.

– Sykehuset Telemark har mer enn nok med å rydde opp i de tjenestene de skal tilby etter nedleggelsene av lokalsykehusene, og det er nok av pasienter her oppe som ikke lenger har tillit til Sykehuset Telemark.

Styret i Tinn Arbeiderpartiet skal behandle saken i kveld. Leder i Tinn Ap, Odd Martin Landstad, oppfatter Birkelands nei som et etterspill etter nedleggelsen av sykehusfunksjoner i Tinn.

– Vi ønsker å legge sykehussaken bak oss. Det er uheldig hvis spørsmålet om et strålesenter kobles sammen med sykehussaken.

– Skiller 700 meter

Birkeland hevder reiseavstanden for tinndølene er mye kortere til Buskerud enn den er til Skien, men det avviser ordfører i Kragerø, Jone Blikra (Ap). Han hevder forskjellen bare er 700 meter.

Jone Blikra

Jone Blikra (Ap) i Kragerø mener det er uforståelig og ukollegialt av Birkeland.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er overraskende at telemarkskommunene nok en gang ikke klarer å stå samla om en viktig sak for Telemark. Det er ukollegialt, for vi sto sammen med Tinn den gangen.

Blikra frykter at den manglende underskriften fra Tinn-ordføreren på oppropet for strålesenter til Skien, kan være ødeleggende for Skien når Helsedepartementet og Helse Sør-Øst skal avgjøre plasseringa av strålesenteret.

– Når ikke Telemark står samla, er det lettere å komme til et annet resultat. Nå er vi et skritt tilbake, sier Jone Blikra.

 • Ingen ble godkjent

  Fastlegekontorene i Telemark gjør det dårlig på Forbrukerrådets test av tilgjengelighet, service og imøtekommenhet. Det er ingen av fastlegekontorene i fylket vårt som får de nødvendige 67 poengene man må ha for å bli godkjent.

 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Forurensing Frierfjorden
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK