NRK Meny
Normal

Politiets tre teorier om hvorfor sjuåring døde

Det er ingen nye spor som gjør at politiet i Telemark gjenopptar saken der en 7 år gammel jente døde. Jenta døde som følge av kvelning i sitt eget hjem i Skien i 2009.

Bygget der 7-åringen bodde

GJENOPPTAR SAKEN: Politiet tar opp igjen saken der en 7 år gammel jente døde i sitt eget hjem i 2009. Familien bor ikke lenger i boligen i Skien der hendelsen skjedde 21. april 2009.

Foto: Marie Roksund / NRK

Det hele begynte da det stormet som verst rundt Monika-saken i Bergen i fjor høst. Saken ble henlagt, men er nå tatt opp igjen, og en 33 år gammel mann er siktet for drap.

Omtrent samtidig begynte ansatte ved Telemark politidistrikt å snakke seg imellom om en sak som ble henlagt tilbake i 2009. Flere hadde en dårlig følelse. Hadde politiet egentlig gjort nok, var spørsmålet som ble stilt.

– Det som er likt i sakene, er at det er snakk om to barn som dør under uklare omstendigheter. Jeg tror den slags saker setter spor hos dem som jobber med dem, sier Rita Kilvær, politimester ved Telemark politidistrikt.

Hensynet til familien

Nå, ett år etter at det ble snakk om å ta opp saken fra Skien på nytt, er etterforskningen i gang, slik at politiet kan prøve å finne ut noe mer enn de gjorde for seks år siden.

Det som gjorde at politiet var usikre på om det var riktig å ta saken opp igjen, var at dette naturligvis er en stor belastning for de nærmeste.

– Det som har holdt oss tilbake, er naturligvis hensynet til familien.

Rita Kilvær / Politimester Rita Kilvær

Politiet ønsker å finne ut av hva som skjedde aprildagen i 2009, da en fra 7-åringens nærmeste familie varslet AMK om at jenta slet med å puste. Jenta hadde tydelige kvelningsmerker på halsen da ambulansepersonell kom til leiligheten i Skien, og politiet konkluderte med at dødsfallet skyldtes kvelning som ingen kunne lastes for.

Jenta ville i dag vært 13 år.

Rita Kilvær

Rita Kilvær, politimester ved Telemark politidistrikt, har gjenopptatt granskingen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Politimester Rita Kilvær innrømmer at det er en utfordring å ta opp igjen en sak som skjedde for seks år siden.

– Det nytter ikke å tenke at det ikke er noe vits fordi vi kanskje ikke vil finne ut noe mer. Dette er jo et verdimessig spørsmål med tanke på et lite barns liv. Det er ikke et praktisk spørsmål om hvorvidt det blir enkelt eller vanskelig å finne ut noe mer, sier Kilvær.

Tre mulige årsaker

Politiet jobber nå ut ifra tre teorier.

Den første er at jenta omkom som følge av en ulykke i hjemmet, for eksempel at hun ved et uhell har hengt seg og blitt kvalt. Det er dette politiet kom fram til i 2009, og som det heter i pressemeldingen om gjenåpningen av saken: «Politiet fant at ingen kunne lastes for jentas død», og konkluderte med at «dødsfallet skyldtes hengning som avdøde selv har initiert.» Fordi saken den gang ble sett på som en tragisk ulykke, ble det aldri skrevet om i mediene.

Grenland politistasjon

Saken som ble henlagt i 2009, er nå tatt opp igjen ved Telemark Politidistrikt i Skien.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Den andre muligheten er at 7-åringen selv ikke ville leve mer. Men i forbindelse med Monika-saken sa flere fagpersoner at selvmord blant så små barn er ytterst sjeldent, slik blant annet VG skrev for et år siden. Siden 1986 er det bare registrert tre selvmord blant barn under ti år i Norge, en av disse var Monika. Påtaleansvarlig i saken i Skien, Jon Borgen, mener også sannsynligheten for at 7-åringen bevisst har valgt å ende livet sitt, er forsvinnende liten.

Det tredje alternativet er at noen andre har gjort noe som har ført til at jenta ikke fikk puste mer. Hvem som var til stede i leiligheten da ambulansepersonellet kom, vil påtaleansvarlig Jon Borgen ikke si noe om. I rapporten står det at AMK ble oppringt av en voksen person, men at vedkommende ga telefonen videre til et lite barn. Det forteller klinikkoverlege Jon Erik Steen-Hansen. Ambulansepersonellet selv ønsker ikke å snakke med pressen om hva som skjedde i leiligheten i Skien den 21. april 2009, men mye tyder på at de har stusset noe over forklaringen som ble gitt fra dem som var til stede da ambulansen kom.

Faren til den avdøde jenta har uttalt via en bekjent at han ikke ønsker å snakke med NRK.

Politiet håper de har gjort mye innen en måned

Politiadvokat Jon Borgen sier at det ikke har kommet noen ny informasjon i forbindelse med avhørene som er gjort i denne omgang.

Jeg håper at mye er gjort innen en måneds tid.

Jon Borgen / Påtaleansvarlig

I 2009 ble det tatt beslag av ting fra leiligheten som også blir undersøkt på nytt. Hva dette er snakk om, vil Borgen ikke si noe om.

Det er en uke siden politimester Rita Kilvær gikk ut med at etterforskningen skulle tas opp på nytt, og påtaleansvarlig Jon Borgen sier han håper at mye er gjort innen en måneds tid.