NRK Meny
Normal

– Kan bli kaos når «alle» skal på byen

Det er den tiden på året da «alle» skal ut på byen. – Når folk som er på byen hver helg møter dem som er ute bare én gang i året, kan det bli problemer, mener politiet.

Foreldrefyll

Tar du forholdsregler før du drar på julebord?

Foto: colourbox.com

Julebordsesongen er så vidt i gang, og i ukene som kommer vil mengden av feststemte mennesker på utestedene øke.

– Trå varsomt

Tor Egil Syvertsen

Stasjonssjef Tor Egil Syvertsen ved Grenland politistasjon råder folk til å begrense alkoholinntaket.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Skal du på julebord, er det noen ting det kan være lurt å tenke over på forhånd. Kanskje tenker du litt på hva du skal ha på deg i år, og om du rekker å bestille time hos frisøren.

Politiet ønsker at du skal tenke litt lenger.

– Politiet tenker først og fremst at det er en del personer som kommer opp i situasjoner og episoder som de egentlig kunne vært foruten når de våkner dagen etterpå. Og det er nettopp det som er bakgrunnen for at vi kommer med noen råd i forkant, slik at folk skal unngå ubehagelige opplevelser, sier stasjonssjef Tor Egil Syvertsen ved Grenland politistasjon, som kommer med følgende påminnelser før julebordsesongen:

– De som ikke er vant til å være på byen hver helg, bør tenke over at ting kanskje har endret seg en del siden sist de var ute. Da kan det være greit å trå litt varsomt og føle seg litt frem, sier Syvertsen.

Han mener det er viktig å ha en litt høyere toleransegrense, enn man vanligvis har.

– Ser du at det kan oppstå en konflikt, trekk deg unna. Ikke bland deg inn i krangler, og ta heller kontakt med politiet som har ansvar for å ordne opp i sånt, sier han.

– Ikke drikk så mye at du mister kontrollen. Det er et enkelt, men viktig råd, legger han til.

Les også:

– Tål litt kø

Politiet råder i tillegg julebordsgjengerne til å planlegge turen hjem.

– Ikke fall for fristelsen til å kjøre bil hjem etter julebordet dersom du har drukket alkohol. Hvis du har drukket en del alkohol, så bør du ikke kjøre dagen derpå heller, sier Syvertsen.

Frøydis Straume

SLT-koordinator Frøydis Straume råder folk til å tåle litt kø.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Frøydis Straume jobber med rus- og kriminalitetsforebygging blant unge. Hun setter ord på hva som ofte skaper problemer ute på byen.

– Det er veldig mange på byen samtidig, på tvers av generasjoner. Og køkultur er ofte det som skaper de største konfliktene. Dokø, kebabkø, taxikø, barkø. Med litt alkohol innabords så blir folk gjerne litt utålmodige, og har ikke lyst til å vente på tur, sier hun.

– Har du noen råd før julebordsesongen setter inn for fullt?

– To enkle råd: Tål litt kø, og lytt til folk som er edru og på jobb for å passe på at alle har det bra, sier Straume.