Politiets dataproblemer blir langvarige

Ifølge Politidirektoratet vil ikke dataverktøyet til politiet bli friskmeldt med det første.

Politidirektoratet

Feilen som lammer datasystemene politiet bruker er fremdeles ikke funnet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I over tre døgn har datasystemet politiet bruker, vært nede. Politidirektoratet opplyser til NRK fredag at de regner med at feilen vil bli langvarig.

Langvarige problemer

Direktoratet kan ikke si noe om når de forventer en løsning på problemene, men sier de fortsetter arbeidet for å finne en løsning.

Fredag ettermiddag kom en midlertidig løsning på plass, men trolig vil problemet bli langvarig.

Den alvorlige feilen i det såkalte BL-systemet gjør at ansatte i politietatene landet rundt ikke får tilgang til blant annet straffesaksdata. Systemet gikk ned i ett døgn torsdag for en drøy uke siden. Tirsdag ved lunsjtider denne uken skjedde det samme igjen.

Så langt løser politiet noen av problemene ved at nøkkelpersonell i hvert enkelt politidistrikt får tilgang til systemene, og må fungere som sekretærer for andre ansatte.

Guro Siljan

Politiadvokat og påtaleleder, Guro Siljan, sier til Politiforum at de har merket konsekvensene av at datasystemet er nede.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Ikke fare for liv og helse

Påtaleleder hos politiet i Telemark, Guro Siljan, sier til Politiforum at situasjonen kan bli alvorlig hvis datasystemene er nede langvarig.

– Det er mange systemer som henter informasjon fra BL. Vi må kunne koble saker og informasjon, og delt info mellom distrikter. Når det ikke skjer øker faren for at vi glipper og gjør feil. Det kan bli svært alvorlig hvis dette pågår lenge, sier hun til nettstedet.

– Politiet jobber fortsatt med å finne den underliggende årsaken til problemene som har oppstått med straffesakssystemet BL. Slik det er nå, responderer BL fortsatt dårlig på belastning fra et høyt antall brukere samtidig. Politiet jobber kontinuerlig med feilsøking og analyse, men har fra fredag innført en midlertidig ordning for tilgangsstyring, opplyser Politidirektoratet.

Politiet jobber ut fra at problemet kan bli langvarig, men understreker at dataproblemene ikke medfører fare for liv og helse.