Politiet: – Vi er skremt over holdningene på sjøen

Mange er blitt tatt med promille på sjøen i sommer. Politiet frykter flere ulykker på grunn av høy fart og fulle båtførere. De vil ha lavere promillegrense til sjøs.

Rask båt i skjærgården

BEKYMRET: Politiet er bekymret for at mange kjører for fort på sjøen. Denne sommeren har også flere enn vanlig blitt tatt for å ha hatt for høy promille

Foto: Philip Hofgaard

Det er et yrende båtliv i Kragerøskjærgården på sommeren. For mange har det blitt lange kvelder, og for noen kan det bety mye alkohol. Politiet er bekymret for at mange kombinerer alkohol og båtkjøring.

Øystein Skottmyr

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr mener utviklingen de siste helgene er skremmende. Han frykter at det vil skje flere ulykker i Kragerøskjærgården fordi båtførere ikke tar hensyn til fartsgrenser og promillegrense.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr i Kragerø er oppgitt over holdningene til mange båtførere.

– Ikke bare er det mange som drikker og kjører båt. Det er også mange som har dårlige lanterneføring og er dårlige til å bruke vest. De tar verken hensyn til seg selv eller til andre som de treffer på sjøen.

Natt til søndag ble en mann skadd etter at han kjørte inn i to flytebrygger og en seilbåt. Ifølge vitner hadde båten stor fart da ulykken skjedde.

Vil ha lavere promillegrense

Hittil i sommer har 13 båtførere blitt tatt for promillekjøring, bare i Grenland og Kragerø.

– Det er mye og vitner om at mange ikke synes det gjør noe å kjøre båt når de har drukket alkohol, sier Skottmyr.

Sørlandskysten topper statistikken over anmeldelser og forelegg på sjøen. Det gjelder fart, bruk av vest og promille.

Båtkaier utenfor Kragerø sentrum

Mange som ferierer i Kragerø har egen båt. Trafikken i skjærgården har økt kraftig de siste årene.

Foto: Veronica Westrin

Promillegrensen på sjøen er ikke den samme som for bilførere. Mens bilførere må holde seg under 0,2, er grensen for fritidsbåter og småbåter under 15 meters lengde 0,8 promille.

– Det gjør at det er mulig å drikke litt og likevel tenke at man holder seg under grensa. Vi ønsker samme promillegrense for bil og båt, sier Skotmyr.

Mener for mange har for store båter

Ordfører i Kragerø, Jone Blikra, er også bekymret for forholdene på sjøen. Han mener det har skjedd en utvikling mot at flere har fått tilgang til større båter.

Jone Blikra, ordførar i Kragerø

Ordfører i Kragerø, Jone Blikra (Ap) sier mye båttrafikk og stor fart skaper mange farlige situasjoner i Kragerøskjærgården.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er blitt stor tilgang på kjøretøy som egentlig er leketøy. Både tilgangen til- og bruken av kjøretøy som er laget for fart og lek har økt.

Blikra er tidligere lensmann og sier mange tar kontakt med han fordi de mener det er for lite politi på sjøen. Han sier folk vil ha flere kontroller og mer politi, gjerne tidlig på dagen, slik at båtførere blir minnet på at de er der.

Frykter flere ulykker

Politistasjonssjef Skottmyr sier politiet gjerne skulle vært flere steder, men mener problemet er holdningene til båtførerne.

– Problemet er at mange tar for lett på risikoen de utsetter seg selv og andre for.

– Tror du at det vil skje flere ulykker langs sørlandskysten i sommer?

Jeg håper jo ikke det, men med den utviklingen vi har sett de siste helgene så er jeg redd for det.