NRK Meny
Normal

Politiet: – Driver ikke kun med uskyldig moro

Vold, trusler og livsfarlig kjøring er hendelser politiet så langt har slått ned på i russetida.

Russ

De fleste russ klarer å oppføre seg ordentlig, opplyser politiet. Men det er alltid noen som lager bråk. (Arkivbilde)

Foto: HANS-OLAV LANDSVERK / NRK

– Det har vært trafikksaker hvor enkelte har blitt fratatt førerkortet. Det har vært forsøpling og skade og folk har blitt utsatt for vold, sier politibetjent Vegard Robertsen ved Grenland politistasjon.

Populært med eggkasting

«Egging» har blitt en populær «sport» blant russen, altså å kaste rå egg på russ fra nabobyen eller naboskolen.

På Hjalmar Johansen videregående skole i Skien har dette blitt et så stort problem at russebilene har fått en egen parkeringssone et godt stykke unna andre privatbiler.

– Det er et gjentagende problem at russen på død og liv skal kaste egg på hverandre. De griser til, ødelegger og forsøpler biler, sier Robertsen.

Han understreker at politiet har lite til overs for aktiviteten «egging».

– De kliner inn egg sammen med mel, og det blir jo rene limet. Alt sånn type form for skadeverk finner vi oss ikke i, sier han.

– Kan være livsfarlig

Robertsen presiserer også at det kan være svært farlig å kaste egg fra bil i fart.

– Hvis man kaster et egg på en russebil som kommer mot deg i fart og du treffer frontruta, vil det utgjøre en kjempestor trafikkrisiko. Det vil også ende med en anmeldelse og et førerkortbeslag, forteller han.

Utrykningspolitiet følger med

Andreas Rødø

UP-sjef for Telemark og Vestfold, Andreas Rødø, sier Utrykningspolitiet vil ha kontroller rettet mot russen denne våren.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

UP-sjef for Telemark og Vestfold, Andreas Rødø, sier til NRK at også de holder et ekstra øye med russen denne våren.

– Vi vil ha en del kontroller og sjekke at de som kjører faktisk er i stand til å kjøre bil, forteller Rødø.

I helga er russ fra hele landet samlet på russetreff i Bø, og der er også politiet på plass.

– Vi er forberedt på dette arrangementet og har flyttet noen av våre ressurser for å være til stede der oppe, sier Rødø.

 • Dyr fyllekjøring

  En 49 år gammel mann fra Kragerø er dømt til å betale 87 000 kroner i bot etter å ha fyllekjørt. I tillegg til bota er mannen dømt til 15 dagers betinga fengsel, samt at han må klare seg uten førerkort i 14 måneder.

 • Jevn toppkamp i 2. divisjon

  Det står 0-0 til pause mellom Byåsen og Notodden, mens Nest-Sotra leder sin kamp mot Hønefoss 1-0. Dermed har Vestlendingene festa grepet om direkte opprykk til 1. divisjon. Odd 2 ligger under 3-0 i sin kamp mot Fram Larvik, men Odd 2 har allerede sikra plassen.

 • Avhøres i formiddag

  Mannen som ble pågrepet av politiet med en hagle i går kveld blir avhørt av politiet i dag. Mannen i 30 åra var uønsket i boligen der han befant seg og de som var i huset ringte politiet. Da politiet kom frem til Heistad var mannen bevæpnet.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.