NRK Meny
Normal

Politiet: – Høye tall på avvik i byggebransjen

SKIEN (NRK): En storkontroll i byggebransjen har avdekket flere lovbrudd. – Det bekrefter mistanken vi hadde, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Storkontroll i byggebransjen

Politiet, Skatteetaten, Nav og Arbeidstilsynet har gått sammen for å avdekke lovbrudd i byggebransjen. Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Gunn Berit Gjevestad, er en av dem som har deltatt.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Odd Skei Kostveit

Politiinspektør Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Politiet, Skatteetaten, Skatteoppkreveren, Nav og Arbeidstilsynet har samarbeidet for å avdekke sosial dumping og annen kriminalitet i byggebransjen i Telemark, Buskerud, Vestfold og Agder-fylkene. Det har gitt resultater.

– Det er høye tall på avvik, og det tyder nok på at vi har valgt de rette byggeplassene, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt.

Avdekket en rekke lovbrudd

Rundt 260 byggeplasser med rundt 2500 arbeidstakere er kontrollert. 30 prosent av de kontrollerte arbeiderne manglet obligatoriske byggekort, mens 25 prosent var ikke registrert i Arbeidstakerregisteret.

– Det er helt avgjørende å kunne samarbeide. Dette er grenseskridende kriminalitet hvor firmaene opererer i flere fylker.

Blir mer samarbeid framover

Regiondirektør i Skatteetaten, Nina Schanke Funnemark, har tidligere uttalt til NRK at alle etatene ønsker å få en bedre kontroll med kriminaliteten som skjer i arbeidslivet. Det støtter Kostveit i politiet.

– Det kommer til å bli mer samarbeid i fremtiden. Vi har så vidt startet og kommer til å fortsette på denne måten framover, avslutter han.