NRK Meny
Normal

Politiet: – Ufattelig mange bruker redningsvest

KRAGERØ (NRK): Folk bruker redningsvest på sjøen. I sommerbyen Kragerø er det bare gitt én bot etter at vestpåbudet ble innført 1. mai.

Politi i båt

BRUKER VEST: Politiet i Norge har stoppet 2000 båter frem til 1. juli, kun 68 har fått bøter for manglende bruk av redningsvest.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Politibåten i Kragerø har lagt fra kai. Hver dag i hele sommer, skal politiet kontrollere fritidsbåter i Kragerøskjærgården. De ser etter overtredelser for fart, promille, mangel av lanterner og av vest.

1. mai ble det påbudt å bruke redningsvest i alle fritidsbåter under 8 meter.

Matros på politibåten, Kristian Gjeruldsen, vinker en båt inn på siden av politiets store svarte ribb.

– Alle har på vest. Det er kjempebra, det er jo en ny forskrift som ble innført for et par måneder siden, sier politibetjent Gjeruldsen.

Familien han har stoppet er på vei tilbake til hytta og alle er utstyrt med redningsvest. Båtfører på politibåten i Kragerø, Jon Aslak Moe, sier han er overrasket over at så mange bruker vest:

– Det er helt ufattelig, til å være en ny regel som er innført, hadde vi forventa at det var mer å ta tak i, men det er det altså ikke.

Politimenn i Kragerø

Båtfører Jon Aslak Moe, og Matros Kristian Gjeruldsen, kontrollerer båter på sjøen i Kragerø.

Foto: Tellef Dahll / NRK

68 bøter i Norge

Etter to måneder med vestpåbud, har politiet kun skrevet 68 bøter for mangel av vest, til de 2000 kontrollerte båtene i Norge. I Kragerø er det bare skrevet en bot for mangel av vest siden påbudet ble innført.

Øystein Skottmyr

Politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr, opplever at folk følger vestpåbudet.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Politistasjonssjef i Kragerø, Øystein Skottmyr, sier at folk til sjøs nesten alltid bruker vest nå:

– Når vi er ute på kontroller, så har de vest på. Nå er ikke vestene lengre oransje, hvite og rosa. De er blitt smykker, som man nærmest ikke kan se. Det at vestene skulle være med om bord var allerede innarbeida, så folk er veldig flinke til å bruke vest.

Gjelder størrelse, ikke fart

Vestpåbudet gjelder båter under åtte meter, uansett hvor raskt de kjører. Med andre ord: Passasjerer trenger ikke å bruke redningsvest i en ribb på over åtte meter, selv om båten kan gjøre over 60 knop. Derimot må passasjerene i en snekke på under 8 meter, bruke vest, selv om båten bare gjør fem knop.

– Rent personlig, skulle jeg ønske at disse ribbene som er større og som har mulighet til å kjøre veldig fort, også var en del av dette påbudet. Men da får vi håpe at de som kjører disse båtene ser nytteverdien og bruker vest for sikkerhetens skyld, sier Skottmyr.

Boten for å ikke ha på vest er 500 kroner.

Les også: