NRK Meny
Normal

Politiet tror jente (17) skulle til Syria

En 17-år gammel jente fra Telemark som ble stoppet av politiet på vei til Tyrkia, er tilbake i Norge. Familien og PST fryktet at hun var på vei til Syria for å slutte seg til IS.

IS-styrker i Ramadi

Bildet viser IS-styrker i Ramadi.

Foto: - / Afp

Det var VG som først omtalte saken om 17-åringen som visstnok var på vei mot Syria gjennom Tyrkia.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt et tilfelle av en savnetsak, og hun skal være tilbake i Norge, sier politimester Rita Kilvær i Telemark til NRK.

Jenta skulle angivelig møte en mann hun hadde chattet med på internett over lengre tid. Det var jentas familien som varslet politiet etter at hun rømte hjemmefra, skriver VG.

Viste sympati for IS

Ifølge VG mener politiet at jenta og mannen i Tyrkia skal ha uttrykt sympati for terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Politimesteren vil ikke gå inn i detaljer på bakgrunnen for at jenta ble meldt savnet.

– Men det er viktig at familier, venner og skole varsler politiet når de mistenker at noe er galt. Det er mye vi i politiet kan gjøre i en tidlig fase, og også når personer har forlatt landet, sier Kilvær.

Da familien varslet, skal jenta allerede nesten ha vært fremme i Tyrkia.

– Jeg kan ikke kommentere detaljene i hverken tidsforløpet eller hva politiet konkret har gjort i saken, sier Kilvær.

Demonstrasjon mot IS

Bilde viser demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah 24. august i fjor. Audun Lysbakken (SV) og Abid Raja (V) bærer en parole sammen i toget.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Etter at IS erklærte seg som en islamsk stat, har jihad-trafikken fra Norge til Syria skutt i været. Politiet anser også hjemvendte Syria-krigere for å være den største terrortrusselen mot Norge.

Flere fra Telemark

Les også:

Den 17-år gamle jenta føyer seg inn i rekken av flere personer fra Norge og Telemark som angivelig skal ha forsøkt å reise til Syria for å slutte seg til IS.

En av dem er Bastian Alexis Vasquez (24), en norsk-chilensk islamist fra Skien som PST beskriver som en veteran i Syria. Han har vært aktiv i den norske ekstremistgruppen Profetens Ummah. Vasquez skal ha en sentral posisjon i terrorgruppen IS.

Jobbet som feier

En annen skiensmann, en 29-åring, er norsk statsborger med bakgrunn fra Somalia. Han har hatt flere strøjobber, blant annet som feier i Telemark, melder VG.

PST mener 29-åringen har deltatt som fremmedkriger for IS. De mener også at 29-åringen planla å slutte seg til terrororganisasjonen før han ble pågrepet i mai i Oslo.

Rita Kilvær Politimester i Telemark sier at politiet har blitt langt flinkere til å håndtere slike saker i løpet av de siste årene.

– Vi har gode internasjonale kanaler og mye mer kunnskap om hvordan vi skal gå frem nå enn tidligere, og det samme gjelder samfunnet for øvrig. Det er mye vi kan gjøre for å stanse en radikaliseringsprosess og for å få folk til å vende om, avslutter Kilvær.

 • Sjekker kilde til oljesøl

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et oljeflak ved Øvre Ringsholme i Frierfjorden. Prøvene sjekkes nå opp mot båter som ligger i området, sier operasjonsleder Jørn Gustav Larsen hos politiet i Telemark. Flaket har en omkrets på 200 meter.

 • Ny "Holdbart" butikk i Skien

  Butikkjeden "Holdbart" selger varer som ellers ville blitt kastet. Det kan være fordi produktene er feilprodusert, har for kort holdbarhetsdato eller er sesongvarer. Det er Gründerne Trond Laeng og Thor Johansen som står bak butikken.

  Thor Johansen
  Foto: Anniken Sanna / NRK
 • Flere politikontroller langs kysten

  7400 kontroller av fritidsbåter langs hele norskekysten, det er fasiten etter årets sommersesong. Det er flere enn i 2016, men det kan fortsatt bli bedre sier sjef for politiets sjøtjeneste, Ole Petter Parnemann.

  Politibåten i Vestfold.
  Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK
 • Oljelenser lagt ut

  Det er tidlig i dag morges blitt lagt ut oljelenser i nærheten av Nordre Ringsholme på Frierfjorden. Det melder hovedredningssentralen. Lensene legges ut etter observasjon av et oljeflak som fløt i fjorden, både politiet og brannvesenet er på stedet.