NRK Meny
Normal

Politiet trodde han spøkte

43-åringen ringte politiet og sa han hadde drept en person med øks.

Aktor
Foto: Ingar Andreassen / NRK

Natt til 27. november i fjor tok han livet av 23 år gamle Trond Oredalen. Drapet skjedde hjemme hos 43-åringen på Notodden.

Mannen erkjenner å ha utført drapet, men sier det skjedde i selvforvar.

Les mer: Nekter straffskyld for drap

Ble ikke tatt alvorlig

Politiet på operasjonssentralen trodde tiltalte tullet da han ringte inn og sa han hadde drept en person med øks, forteller et vitne i Aust-Telemark tingrett tirsdag.

Mannen ringte også AMK, og heller ikke der ble han tatt alvorlig. De spurte om han hadde sett på tv.

Han sa også at han var i ferd med å hogge ned to personer til. Tiltalte hadde ringt politiet flere ganger tidligere i uken og politiet var derfor skeptisk til meldingen hans. Politiet sendte likevel ut en patrulje.

Da de kom fram fant de 23-åringen fra Notodden død.

Tegning fra åstedet på Notodden

Tegning fra åstedet på Notodden.

Foto: Ingar Andreassen

Kranglet

43-åringen hadde en konflikt med den avdødes far, etter å ha leid ut en leilighet til faren til drapsofferet. Ifølge tiltalte selv skal han ha blitt utsatt for trusler etter å ha kastet han ut.

Oredalens kjæreste har forklart i politiavhør at avdøde var sint på 43-åringen fordi han hadde kastet han ut av leiligheten. Hun var vitne til at 23-åringen og tiltalte kranglet om utkastelsen da hun var innom 43-åringens kjæreste to, tre ganger drapsnatten.

- Handlet i nødverge

I tingretten mandag fortalte tiltalte at han under en krangel tok fram en øks og slo mannen. Han hevder han handlet i nødverge da drapet ble begått.

- Jeg slo ham først i hodet med øksehammeren flere ganger. Han falt tilbake i sofaen, men reiste seg igjen.

Da 23-åringen stod foran han slo 43-åringen øksen mot halsen hans.

Tiltalte sier han husker lite fra natten.

Rettssaken avsluttes onsdag 28. oktober.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK