NRK Meny
Normal

Politiet sikter 16-åring for å ha løyet om voldtekt

Politiet i Telemark har siktet en 16 år gammel jente for å ha anmeldt en voldtekt som de mener aldri ble begått.

Valdtekt på Flåtten i Porsgrunn

16-ÅRING SIKTET: Den 16 år gamle jenta er siktet for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke er begått.

Foto: Theo Aasland Valen

– Ut i fra det som har kommet frem av opplysninger i saken, er politiet ganske sikre på at det ikke har skjedd en straffbar handling, sier politiadvokat Tine Henriksen til NRK.

Politiet i Telemark startet en omfattende etterforskning 27. april i år etter å ha mottatt anmeldelse fra en 16 år gammel jente om at hun hadde blitt overfalt og voldtatt eller forsøkt voldtatt av en ukjent gjerningsperson i et skogsområde i Porsgrunn 26. april rundt klokken 18.

Jenta forklarte til politiet at voldtekten skal ha foregått der og da før hun slo og sparket og klarte å komme seg løs.

– Jenta forklarer at hun merket at det gikk en mann bak henne på stien. Det reagerte hun ikke så mye på, mange bruker denne stien, før han tok tak i henne og rev henne over ende, sa politiadvokat Kjell Ove Ljosok til NRK i slutten av april.

Ikke utsatt for noe straffbart

På bakgrunn av opplysninger som har kommet frem under etterforskningen, mener politiet det er mest sannsynlig at jenta ikke er utsatt for noe straffbart.

– Jeg ønsker ikke si noe mer om hva som konkret er begrunnelsen for at vi har tatt ut siktelsen, men det er blant annet på bakgrunn av vitneavhør og andre undersøkelser, sier Henriksen.

16-åringen og hennes verger er gjort kjent med siktelsen, og hun har vært i flere avhør hos politiet.

– Det er klart at dette er en vanskelig situasjon for henne, og særlig fordi hun er såpass ung. Noe mer kan jeg ikke si om hvordan hun stiller seg til siktelsen.

Jentas forsvarer, Henriette Folkestad, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Saken er fremdeles under etterforskning og politiet håper de er ferdige med saken i løpet av en måneds tid.

 • Kjører skuterløyper for rådyr

  Rådyr og annet vilt sliter med å komme seg fram i den dype snøen for å finne mat. De siste dagene har mange derfor fulgt oppfordringa om å kjøre opp skuteløyper. Skogeier Thor Wraa i Drangedal sier det er viktig å hjelpe dyra gjennom vårknipa.

  Rådyr
  Foto: Tore Hauge
 • Vil granske kjøpet av Perlen

  Kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune har vedtatt å be om selskapskontroll av Kragerø Fjordbåtselskap etter kjøpet av hurtigbåten Perlen. Leder av kontrollutvalget, Per Lykke, bekrefter overfor TA at bakgrunnen er bekymringsmeldinger.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Endelig obduksjonsrapport klar

  Politiet tror Hjalmar Johnsen falt i Damfossen og drukna etter å ha blitt påkjørt med sykkel på Bruene i Skien. Den endelige obduksjonsrapporten oppgir ingen annen mulig dødsårsak. – Det tolker vi som at drukning er den mest nærliggende dødsårsaken, sier politiadvokat Asle Sandnes til Varden.

  Mann pågrepet og siktet for uaktsomt drap
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Godtar sand-bot

  Skien kommune godtar boten på 340.000 kroner
  for manglende rapportering av sanduttak på Geiteryggen. Styreleder Anita Ballestad i flyplasstyret sier de har svart Direktoratet for mineralforvaltning om at de aksepterer regninga.


  Sandkrater Geiteryggen
  Foto: Anne Lognvik / NRK