NRK Meny
Normal

Politiet sikter 16-åring for å ha løyet om voldtekt

Politiet i Telemark har siktet en 16 år gammel jente for å ha anmeldt en voldtekt som de mener aldri ble begått.

Valdtekt på Flåtten i Porsgrunn

16-ÅRING SIKTET: Den 16 år gamle jenta er siktet for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke er begått.

Foto: Theo Aasland Valen

– Ut i fra det som har kommet frem av opplysninger i saken, er politiet ganske sikre på at det ikke har skjedd en straffbar handling, sier politiadvokat Tine Henriksen til NRK.

Politiet i Telemark startet en omfattende etterforskning 27. april i år etter å ha mottatt anmeldelse fra en 16 år gammel jente om at hun hadde blitt overfalt og voldtatt eller forsøkt voldtatt av en ukjent gjerningsperson i et skogsområde i Porsgrunn 26. april rundt klokken 18.

Jenta forklarte til politiet at voldtekten skal ha foregått der og da før hun slo og sparket og klarte å komme seg løs.

– Jenta forklarer at hun merket at det gikk en mann bak henne på stien. Det reagerte hun ikke så mye på, mange bruker denne stien, før han tok tak i henne og rev henne over ende, sa politiadvokat Kjell Ove Ljosok til NRK i slutten av april.

Ikke utsatt for noe straffbart

På bakgrunn av opplysninger som har kommet frem under etterforskningen, mener politiet det er mest sannsynlig at jenta ikke er utsatt for noe straffbart.

– Jeg ønsker ikke si noe mer om hva som konkret er begrunnelsen for at vi har tatt ut siktelsen, men det er blant annet på bakgrunn av vitneavhør og andre undersøkelser, sier Henriksen.

16-åringen og hennes verger er gjort kjent med siktelsen, og hun har vært i flere avhør hos politiet.

– Det er klart at dette er en vanskelig situasjon for henne, og særlig fordi hun er såpass ung. Noe mer kan jeg ikke si om hvordan hun stiller seg til siktelsen.

Jentas forsvarer, Henriette Folkestad, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Saken er fremdeles under etterforskning og politiet håper de er ferdige med saken i løpet av en måneds tid.

 • Tok avskil med Bjørg Vik

  Ei fullsett Vestsida kyrkje i Porsgrunn tok i dag avskil med forfattaren Bjørg Vik, som døydde sist sundag. Familie og vener heidra den særmerkte forfattaren, som utmerka seg ved å skrive om kvinners liv og kamp.

  Gravferd, begravelse Bjørg Vik
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sett fri etter å ha truga politiet

  Mannen som truga med å skyte mot politiet på Akkerhaugen i går er sett fri. Mannen er avhøyrt, og politiet trur ikkje det er fare for at mannen vil setje fram nye trugsmål, seier politiadvokat Ingebjørg Marie Landsverk.

 • Heile Grenland har fått straum

  Skagerak Energi har no retta så godt som alle feila på straumnettet i Grenland. Det står att to kundar i Valebø, men desse får straumen tilbake i løpet av dagen, seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Dømd for likskjending

  Den 33 år gamle dottera til avdøde Kari Grønnestad er dømd til fengsel i åtte månader for å ha skjenda liket til mor si. Ho har tidlegare sete varetektsfengsla i 172 dagar, og det tyder at straffa er ferdigsona, skriv TA. Kari Grønnestad blei meldt sakna i 2012, og tre år seinare blei ho funnen drepen, dumpa i eit hundebur ved Langbryggene i Skien.