NRK Meny
Normal

Politiet ber om hjelp

Store avstander og lite ressurser gjør at lensmann i Telemark ber publikum om hjelp til å stoppe ulovlig snøskuterkjøring.

Snøskuter

Mange snøskuterførere drømmer om hvite, store flater.

Foto: Stig Roar Hegvik

I påska skjedde det flere ulykker med snøskuter i Telemark. En snøskuterfører døde i Tinn, og to førere ble skadet i ulykker andre steder i fylket. Miljøkoordinator Olav Lia i politiet etterlyser flere snøskuterkontroller for å få bukt med ulovlig kjøring.

En av dem som har ansvaret for dette er regionlensmann Torodd Aase i Vest- og Midt-Telemark. Han ønsker seg hjelp av publikum.

Vi vil gjerne øke antall kontroller, men Telemark er stort, og slike kontroller konkurrerer med alle andre oppgaver politiet har.

Fikk hjelp av grunneiere

Derfor oppfordrer han folk til å hjelpe til med å varsle dersom de ser ulovlig kjøring. Aase viser til et eksempel på samarbeid grunneiere mellom for noen år siden.

- Flere grunneiere i området Brattfjell-Vindeggen slo seg sammen og anmeldte dem som kjørte ulovlig. Førerne ble tatt og senere dømt. Siden den gang har det vært forholdsvis rolig i det området, sier Torodd Aase.

Torodd Aase

Lensmann Torodd Aase vil ikke svartmale situasjonen. Han mener at selvjustisen fungerer i Vinje. – Der er det opparbeidet et løypenett. Blir det for mye ulovlig kjøring, passer de på hverandre i frykt for å miste et gode, sier han

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Ulovlig snøskuterkjøring handler ikke bare om at politiet kommer på fjellet for å kontrollere, mener Aase. Det handler også om langsiktig holdningsarbeid.

- Det bør starte allerede hjemme hos foreldrene. Barn og unge må lære at snøskuterkjøring er regulert på samme måte som all annen trafikk. Også når det gjelder promille. Det er like uakseptabelt å drikke når man kjører snøskuter, som når man kjører bil.

Vil vurdere antall kontroller

Aase mener at det ikke er en sammenheng med de tre ulykkene i påska og det faktum at det har vært færre kontroller denne vinteren sammenlignet med tidligere år.

- Det er nok ikke i påska det er mest ulovlig kjøring. Da er fjellet fult av turister og andre som irriterer seg over ulovlig kjøring. De som driver med slikt er mer aktive andre helger i året.

Politiet har i år fordelt ansvaret for skuterkontroller på flere lensmannskontor. Om det har vært en uheldig løsning vil ikke Aase kommentere.

- Vi får diskutere det internt i politiet om det kanskje bør gjøres på en annen måte neste år. Akkurat nå har jeg ikke noe svar på det, svarer regionlensmann Torodd Aase.