Politiet: – Dette er galskap

SKIEN (NRK): Politiet i Telemark karakteriserer det som galskap når noen for andre natt på rad har fjernet kumlokk fra flere gater i bydelen Frogner-Bratsberg i Skien. Politiet advarer mot «sporten», som i verste fall kan føre til at noen faller ned i et åpent hull og omkommer.

Barn leker ved åpent hull i gata

FARLIG: Innsatsleder Sigbjørn Hansen møtte flere barn som var ute og lekte rett ved de åpne hullene i den ellers så rolige boliggata.

Foto: Robert Hansen / NRK

I går ble 10 kumlokk fjernet fra flere gater i den samme bydelen i Skien. Lørdag morgen fikk politiet melding om ytterligere 4 hull i gata, Kumlokkene ligger kastet til side, enten i grøfta eller ute på en gressplen i nærheten.

Innsatsleder Sibjørn Hansen ser ned i hullet i gata

– Dette er ren og skjær galskap, sier innsatsleder Sigbjørn Hansen, som frykter at barn kan falle ned i hullene og skade seg.

Foto: Robert Hansen / Nrk

Politiet sendte ut patruljebiler for å sjekke gatene i bydelen. Innsatsleder Sigbjørn Hansen karakteriserer det han ser som «ren og skjær galskap». I en av boliggatene der kumlokket var fjernet møtte politipatruljen lekende barn som kom forbi på sparkesykkel.

Operasjonsleder Ole Kamben ved politiet i Telemark sier til NRK at det er farlig å fjerne kumlokk i gatene:

– Folk kan falle ned i hullene i gata og få alvorlige skader. I verste fall kan noen dø ved å falle ned i kummen under gata.

Politiet ser ned i kumlokk

Det er farlig om noen faller ned i et hull som dette.

Foto: Robert Hansen

Straffbart

Kamben sier at det er straffbart å fjerne kumlokk, og på den måten sette andre i fare enten de kommer gående eller kjører i bil.

–.Hvis noen blir tatt for å fjerne kumlokkene, må de regne med forelegg. Dersom noen blir skadet, eller det oppstår skader på biler og andre kjøretøyer, kan det blir langt alvorligere straffereaksjoner, sier Kamben.

Kumlokk i gata

Et kumlokk veier mange kilo.

Foto: Britt Boyesen / Nrk

Andre natt på rad

Det er andre natta på rad at noen fjerner kumlokk fra gater i den samme bydelen i Skien. Politiet er bekymret for at dette skal fortsette.

– Faren for at noen blir skadet er hele tiden til stede. Fredag ble det fjernet kumlokk i et område der mange barn gikk på skoleveien. En fireåring som gikk sammen med moren sin på vei til barnehagen, var bare centimeter fra å falle ned i et åpent hull.

Kamben sier at de som driver og fjerner kumlokk må ha en viss muskelkraft. Mange av kumlokkene er tunge og veier flere kilo.

Farlig for alle

NRKs fotograf Robert Hansen møtte sjokkerte beboere da han var ute for å fotografere hullene i gata. Blant dem som kom forbi, var to syklister fra Porsgrunn på treningstur:

– Dette er livsfarlig! De som gjør dette, skjønner ikke hvor farlig det er. Hadde jeg syklet ned i et sånt hull der kumlokket var fjernet, hadde det gått «rett åt skogen», sier Vetle Tollefsen. Sykkelkameraten Bjørn Olsen nikker.

– Det å kjøre ned i et sånt hull i stor fart på sykkel, kan få katastrofale følger.

To syklister

Bjørn Olsen og Vetle Tollefsen på sykkeltur karakteriserer hullene i gata som livsfarlige.

Foto: Robert Hansen / Nrk

Advarer i media

Politiet i Telemark gikk lørdag formiddag ut i media og advarte folk mot at kumlokk kan være fjernet i enda flere gater. De ber også beboere i bydelen Frogner-Bratsberg om å være spesielt observante på folk og kjøretøyer.

Politiet ønsker tips dersom noen jobber med et kumlokk i gata, og eventuelt stikker av til fots eller i en bil etterpå.

NRK har også fått tips om at det allerede forrige helg var fjernet kumlokk ved Saudegate et par kilometer fra Frogner og Bratsberg.