Kunne du tenke deg å planlegge din egen begravelse?

Wenche Foss, som gikk bort denne uken, hadde klare meninger om hvordan seremonien skulle være. Og det er flere som tenker på egne begravelser.

Begravelse

Flere begravelsesbyråer får stadig henvendelser fra mennesker som ønske rå planlegge sin egen begravelse.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Begravelsesbyråene rundt om i landet får henvendelser fra folk som har klare planer for hva de ønsker av blomster, taler, prest, musikk og minnesamvær.

Knut Mathias Aas i Skien begravelsesbyrå har en skuff som er full av papirer der folk har planlagt sin egen begravelse til punkt og prikke.

– Her står det skrevet at vedkommende ønsker å bli begravet i Den Norske Kirken. Salmene er bestemt, og det står også hva slags prest vedkommende ønsker skal tale under seremonien. Solist som skal synge er plukket ut, og hvor minnestunden skal være. Kisten er tatt ut, blomstene skal gå i hvitt og lilla og til og med hvordan sangheftene skal se ut på forsiden er allerede bestemt, sier han.

Men har folk tenkt på om de vil planlegge sin egen begravelse?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kan oppleves som en bør

Knut Aas

Knut Aas i Skien begravelsesbyrå, har en skuff full av forhåndsbestilte begravelser.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Sogneprest i Gulset kirke, Morten Edvardsen, sier han sjelden har møtt mennesker som har planlagt sin egen begravelse fra A til Å.

– Jeg har møtt mennesker som har valgt ut en sang eller et dikt som har betydd noe for dem, men at de har regissert hele sin egen begravelse har nok aldri jeg vært borti, sier han.

– Tror du det kan være lettere for pårørende at den som har gått bort faktisk har noen tanker om hvordan begravelsen eller eventuelt minnestunden skal være?

Hvis de er enige om det så. Hvis ikke de er enige har jeg opplevd at det oppleves som en bør. Så det kan være begge deler tror jeg, sier Edvardsen.