Petters sikkerhetskurs sprer seg over hele landet

SKIEN (NRK): Han har jobbet med et eget opplegg for MC-sikkerhet i Statens vegvesen i mange år. Nå spres Petter Lyngs modell over hele landet.

Petter Lyngs sikkerhetskurs sprer seg over hele landet

SNART PENSJONIST: Petter Lyng kan pensjonere seg med en god følelse. Hans sikkerhetskurs for motorsykler blir nå innført over hele Norge.

Mange MC-ulykker skyldes førerfeil. For elleve år siden fant Petter Lyng i Statens vegvesen i Telemark at han ville gjøre noe med dette, og siden den gang har han arrangert vårkurs for rustne MC-førere.

Selv fyller han snart 70, skal pensjonere seg til neste år og kjører rundt på en råtass av en motorsykkel.

Suksess fra første stund

Vibeke Delesand Blikra og Petter Lyng

Vibeke Delesand Blikra og Petter Lyng sier det er stort behov for sikkerhetskurs.

Foto: Roald Marker / NRK

Det var i 2004 at Lyng tok i bruk øvingsfeltet på trafikkstasjonen. Han inviterte MC-førere i Telemark til å komme dit for å friske opp kjørekunnskapene sine.

– Jeg ble veldig glad da jeg så at det kom over 100 stykker. Det var en suksess allerede første gangen, sier han.

Tiltaket ble etter hvert så populært at det ikke var plass på trafikkstasjonen. I 2008 ble derfor flyplassen i Skien tatt i bruk, og trafikksikkerhetsdagen, slik vi kjenner den i dag, var et faktum.

Flere får pusse på vårformen

Under trafikksikkerhetsdagen får MC-førerne øve seg på en lukket bane, kyndige instruktører lærer dem unnamanøvrering og bremseteknikk, og i tillegg er dette blitt til en hel dag med utstillinger, underholdning og positiv aktivitet rundt MC-miljøet. ​

Nå får snart enda flere MC-førere mulighet til å pusse på vårformen etter Petter Lyngs modell, for Vegdirektoratet innfører sikkerhetskurs i hele Norge.

– Nå skal alle fem regionene gjøre det samme som vi gjør her i Telemark. Vi er veldig glad for å være modell for resten av landet, sier Lyng.

Vegdirektoratet er stolte av Petter Lyng

Lars-Inge Haslie

Lars-Inge Haslie i Vegdirektoratet.

Foto: Privat

I Vegdirektoratet er man svært fornøyd med arbeidet som er gjort i Skien, forteller seniorrådgiver Lars-Inge Haslie.

– Vi er faktisk stolte over at vi har ansatte i våre rekker som får til så mye som det Petter Lyng har klart.

Arbeidet hans er nå med i Nasjonal strategi for MC og moped, fortsetter Haslie.

– Vi har laget en mal der målet først og fremst er trafikksikkerhet. Så får vi se om vi greier å kopiere alt det andre han har klart med oppvisning, underholdning og annet moro på Trafikksikkerhetsdagen, humrer Haslie.

Mange MC-ulykker

Det har vært 10 dødsulykker på motorsykkel så langt i 2015-sesongen. Det viser hvor stor behovet for sikkerhetskurs er, mener leder for Skien trafikkstasjon, Vibeke Delesand Blikra.

– Det er nettopp derfor det er viktig å fortsette med sikkerhetskurs for MC, sier hun.

De høye ulykkestallene har gjort det enkelt å få gehør for sikkerhetsmodellen hos Vegdirektoratet.

– Petter Lyngs idé er blitt tatt godt imot. Han har vært på flere møter i Oslo for å presentere hvordan kurset er gjennomført her. Samtidig er det moro at kurset vi har hatt i Skien i 11 år, nå skal bli mal for resten av landet, avslutter Blikra.