Til påske er det vanlig å spise lam. Men, tradisjonsmatdronning Bodil Nordjore fra Vinje vil heller servere kje.
Kje er jo en liten geit, og en liten geit kan brukes til mer enn du tror. På denne tiden av året er kjeet aller best. Den blir slaktet ved ca 4 kg, og killingene har nesten bare spist geitemelk. Det gjør at kjøttet er veldig reint og fint i smaken.
Du kan marinere, grille eller helsteke kjøttet, men Bodil synes det er fint å fylle det med smaken av chevre, fersk, hvit smørbar geitost fra Haukeli.
Påskekje
Bein ut låret. Det gjør du ved å løsne kjøttet fra beinet. Begynn fra den siden av låret som er tykkes. La kniven jobbe langs beinet. Du skal bare ta ut det beinet som går fra hofta og ned til kneet. Beinet som går videre ut og ned i foten, lar du bli igjen. Det holder kjøttet sammen. Da har du fått en fin lomme du kan fylle med noe godt.
Fyll
Bland ca tre-fire ss chevre med ca 2-3 ss seterrømme.
Ha i tørket basilikum og rosmarin, litt presset sitron og kvernet pepper.
Fyll opp låret og bind igjen med hyssing.
Brun godt med smør i en stekepanne og dryss over tørket rosmarin.
Rist rosmarinen litt i smøret før du bruner kjelåret på alle kanter. Legg låret på et fat og stek det videre i ovnen på 170 grader i ca 45 minutter.
Tilbehør
Det kan være veldig godt å ha en dressing til som også innholder chevre. Bland chevre med seterrømme, lettrømme, naturellyoghurt og urter.
Bakt potet, salat og/eller hjemmebakt brød er også godt. Prøv, og du vil få en helt ny påskeopplevelse!