NRK Meny
Normal

Pågang etter større lepper

SKIEN (NRK): Flere vil ha større lepper før jul. Firmaer som driver kosmetisk behandling opplever nå stor pågang.

Større lepper til jul

Håvard Lobben-Seth og Kristel Keelan gjør seg klare til behandlingen av leppene til Keelan.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Hos Z Vanity i Skien har sykepleier Håvard Lobben-Seth drevet kosmetisk behandling i sju år. Nå, foran jul, merker han større pågang av kvinner som ønsker mer fylde i leppene.

– Vi har en dobling av tallet på klienter nå foran julehøytiden, forteller han.

Orker ikke se på sprøyta

– De fleste ønsker større lepper, men ikke unaturlige store. Hvis noen vil ha det, forsøker jeg å snakke de til fornuft, sier han.

Kristel Keelan har tatt plass i stolen og skal få opptil 1 ml av Hyaluronsyre sprøytet inn i over- og underleppene. Stoffet er nedbrytpart og forsvinner fra kroppen etter en tid.

Hun har gjort det før, men forteller at hun likevel lukker øynene fordi hun ikke orker å se på sprøyta.

Kristel Keelan har forstørret leppene før jul

Kristel Keelan er fornøyd med sine "nye" lepper

– Som å få vann i leppene

Seth gjør klar bordet ved siden av Keelan. Her er sprøyter og væske som rengjør stedene der sprøytene skal settes in.

Hun forteller til Seth at hun vil ha litt større lepper, og at de skal se naturlige ut. Det er et ønske han ikke har vanskeligheter med å gjennomføre.

Keelan er anspent når Seth setter den første sprøyta. I sprøyta er det også bedøvelse, slik at hun bare kjenner et stikk.

– Det er som å få sprøytet inn vann i leppene, sier hun.

Han går forsiktig fram under behandlingen og spør hele tida hvordan Keelan har det. Noen steder pipler det fram litt blod, men ellers har behandlingen gått greit.

Innsprøytningene er såpass moderate at det ikke er helt enkelt å se forskjellen før og etter. Etter 14 dager setter alt seg og leppene får den form som var meningen, forteller Zeth.

Ingen godkjenningsordning

Kosmetisk behandling er et voksende marked og det er kamp mellom kundene. Kosmetisk kirugi er det bare leger som kan utføre, men eller er det fritt fram for sykepleiere med kurs å sette i gang med med innsprøytninger forskjellige steder på kroppen.

Flere plastikkirurger mener at det bør være en godkjennelsesordning for innsprøytninger i lepper og ansikt. Det kommer ikke til å bli gjennomført, opplyser Helsedirektoratet.

Fylkleslegen i Telemark, Steinar Aase, sier at det ikke har kommet inn en eneste klager fra kvinner som har fått innsprøytninger i leppene. Fylkeslegen advarer mot useriøse firmaer i bransjen.

Kosmetisk behandling som ikke utføres av helsepersonell gir ingen klagerett, sier fylkeslegen i Telemark.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Hei slo Urædd

  Hei slo Urædd 2–0 i en kvalifiseringsrunde i fotballcupen i kveld. Olivier Occean debuterte for Urædd, men kom ikke på skåringslista.

 • Grenland Havn vil kjøpe hytter

  Grenland Havn ønsker å kjøpe ut 20 hus og hytter i Frier Vest i Bamble. Området er pekt ut som et av de viktigste næringsarealene i regionen i årene fremover, skriver TA.