NRK Meny
Normal

Påført hjerneskade av politiet - Nå må staten betale

For fem år siden ble en 23 år gammel mann arrestert etter et voldsomt basketak med politiet. Mannen fikk hjerneskade, og selv om politiet ble frikjent, må staten nå betale erstatning, skriver VG.

Politihuset Skien

SKADET AV POLITIET: I 2010 ble en 23 år gammel mann hjerneskadet under en arrestasjon. Nå må staten betale erstatning.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det var tre politimenn som arrestere den da 23-år gamle mannen. Da mannen var lagt i håndjern la politiet ham i et farlig mageleie.

Spesialenheten for politisaker tok ut tiltale mot politimannen fordi de mener det livsfarlige grepet førte til at 23-åringen ikke fikk puste, skriver VG.

Mannen fikk også hjertestans og var klinisk død i flere minutter under pågripelsen i mai i fjor.

Mannen har i dag nedsatt førlighet på høyre side og er erklært 35 prosent invalid. Han var uten oksygen så lenge under pågripelsen at det påførte ham en varig hjerneskade.

Les også:

Privat søksmål

Politimannen som satt oppå ryggen til 23-åringen, ble tiltalt for legemsbeskadigelse og grov uforstand i tjenesten. Han ble dømt i tingretten, men anket og ble frikjent i lagmannsretten.

Den skadede mannen gikk til privat søksmål mot staten med krav om erstatning, og tapte først i tingretten, men anket, og får nå et vesentlig stykke på vei medhold av en enstemmig Borgarting lagmannsrett, skriver VG.

– Grundig vurdering

Retten mener likevel at den nå 27 år gamle mannen hadde egen skyld i det som skjedde, fordi han var så voldsom. Derfor blir erstatningen han har krav på, redusert med 75 prosent.

27-åringens advokat, Silje Aasen Storebø hos Advokatfirmaet Preto i Bergen, sier til VG at han er fornøyd med utfallet.

– Lagmannsretten har foretatt en grundig vurdering av saken, og konkludert i tråd med hans syn på saken, sier hun.

Saken kan ankes videre til høyesterett.