Hit reiser interiørbloggerne på skattejakt

Trendy interiørbloggere reiser til distriktene for å finne kupp. Mange supplerer designhjem med skatter som er vanskelig å finne i storbyene.

Butikken til Skrot Tor

Skrot-Tor i Skien er en populær brukthandel for mange interiørbloggere og boligmagasiner.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det kommer Oslo-folk som kjøper opp det jeg har av emaljerte eller elokserte lamper og forskjellig. Og så selger de halvparten i Oslo, og så har de fått gratis det de ville ha gratis, sier Tor Hylland.

Tor Hylland

Brukthandler Tor Hylland.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tor Hylland, eller Skrot-Tor som han kalles, driver bruktmarked i Skien.

– Vi har ikke de store og spesialiserte antikvariatene her i Telemark, så det er nok lettere å gjøre skup uten å betale blodpriser, sier Hylland.

Stor prisforskjell på skrot og skatter

Solveig Grøvle

Interiørblogger Solveig Grøvle.

Foto: Solveig Grøvle / NIB

Solveig Grøvle, daglig leder av NIB (Norske Interiørblogger) er stadig på reise for å lete etter skatter.

– Jeg tror kanskje at vi som bor i Oslo, ligger litt foran trendene i utkantstrøkene. I utkantstrøkene kan man dermed finne ting som ville ha vært priset forskjellig i Oslo.

– Og det finnes mange ting som man ikke får tak i Oslo, fordi alle leter etter det. Da finner jeg det ofte i Skien, sier Solveig Grøvle.

Ultimate loppekupp

Kobber kjeler

Kobberkjeler har igjen blitt populært blant interiørbloggere.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Under en mørk filmposter fra 80-tallet og nasjonalromantiske malerier i prangende gullfargede rammer, mellom lamper, lysestaker, vaser og nips, finner vi en støvete glasshylle med kjeler i kobber og messing til 200 kroner.

– Akkurat nå er det mange som leter etter kobber og messing. Kanskje litt detaljer i marmor, sier interiørbloggeren.

Hun er klar på hva hun er på jakt etter. Og hun er ikke alene.

– Teak-hyller som ligner en String som var designet i Sverige på sekstitallet. Det er det ultimate loppekuppet nå. Det å finne en String-hylle, sier hun.

Pusser opp brukte gjenstander

Karina Heian

Kunde Karina Heian vet ikke hva hun leter etter.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg har egentlig ikke noe spesielt jeg ser etter. Jeg bare går og leiter, sier kunde Karina Heian, som liker å gå på skattejakt på brukthandelen.

– Da kan vi pusse det opp, og gjøre som vi vil, uten at det blir så dyrt. Så får vi liksom noe nytt, sier Heian.

– Jeg tror alle samfunnslag bruker bruktmarked. Fra dem som skal innrede sin første hybel, til de som supplementer designhjemmene sine med noe unikt, sier interiørblogger Grøvle.

Brukthandler Skrot-Tor merker at gjenbruk er populært. Han tar inn alt mulig, men vet hva folk i hovedsak ser etter.

– Jeg har stadig møbler og litt slitte ting fra retro-perioden, femti-, seksti- og til dels syttitallet. De pusser de opp eller gjør de mer shabby. Da er det populært, sier Hylland.

Ryddigere i Oslo

Det er stor forskjell på bruktbutikker i Norge. Noe har med personligheten til driveren. Noen tar inn alt, mens andre nøyer seg med de tingene de vet kan få en god pris for.

– Hvor sortert ting er vel den største forskjellen på butikker fra de store byene og utkantstrøkene. Det er ofte litt mer ryddig på bruktmarkeder i Oslo. Selv på Fretex er det mer sortert. Og de er mer opptatt av at ting har høyere verdi, sier Solveig Grøvle.

Men jakter du på skatter i storbyene har du gode muligheter hvis du går aktivt til verks og er villig til å betale for det, sier interiørbloggeren.

– Jevnt over er det dyrere i Oslo. Men det er fortsatt mulig å gjøre et godt kjøp der også. Og så er det tonnevis med loppemarkeder, så den som har lyst til å gå på skattejakt i Oslo lider ingen nød, sier Solveig Grøvle.