NRK Meny
Normal

Hit reiser interiørbloggerne på skattejakt

Trendy interiørbloggere reiser til distriktene for å finne kupp. Mange supplerer designhjem med skatter som er vanskelig å finne i storbyene.

Butikken til Skrot Tor

Skrot-Tor i Skien er en populær brukthandel for mange interiørbloggere og boligmagasiner.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det kommer Oslo-folk som kjøper opp det jeg har av emaljerte eller elokserte lamper og forskjellig. Og så selger de halvparten i Oslo, og så har de fått gratis det de ville ha gratis, sier Tor Hylland.

Tor Hylland

Brukthandler Tor Hylland.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tor Hylland, eller Skrot-Tor som han kalles, driver bruktmarked i Skien.

– Vi har ikke de store og spesialiserte antikvariatene her i Telemark, så det er nok lettere å gjøre skup uten å betale blodpriser, sier Hylland.

Stor prisforskjell på skrot og skatter

Solveig Grøvle

Interiørblogger Solveig Grøvle.

Foto: Solveig Grøvle / NIB

Solveig Grøvle, daglig leder av NIB (Norske Interiørblogger) er stadig på reise for å lete etter skatter.

– Jeg tror kanskje at vi som bor i Oslo, ligger litt foran trendene i utkantstrøkene. I utkantstrøkene kan man dermed finne ting som ville ha vært priset forskjellig i Oslo.

– Og det finnes mange ting som man ikke får tak i Oslo, fordi alle leter etter det. Da finner jeg det ofte i Skien, sier Solveig Grøvle.

Ultimate loppekupp

Kobber kjeler

Kobberkjeler har igjen blitt populært blant interiørbloggere.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Under en mørk filmposter fra 80-tallet og nasjonalromantiske malerier i prangende gullfargede rammer, mellom lamper, lysestaker, vaser og nips, finner vi en støvete glasshylle med kjeler i kobber og messing til 200 kroner.

– Akkurat nå er det mange som leter etter kobber og messing. Kanskje litt detaljer i marmor, sier interiørbloggeren.

Hun er klar på hva hun er på jakt etter. Og hun er ikke alene.

– Teak-hyller som ligner en String som var designet i Sverige på sekstitallet. Det er det ultimate loppekuppet nå. Det å finne en String-hylle, sier hun.

Pusser opp brukte gjenstander

Karina Heian

Kunde Karina Heian vet ikke hva hun leter etter.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg har egentlig ikke noe spesielt jeg ser etter. Jeg bare går og leiter, sier kunde Karina Heian, som liker å gå på skattejakt på brukthandelen.

– Da kan vi pusse det opp, og gjøre som vi vil, uten at det blir så dyrt. Så får vi liksom noe nytt, sier Heian.

– Jeg tror alle samfunnslag bruker bruktmarked. Fra dem som skal innrede sin første hybel, til de som supplementer designhjemmene sine med noe unikt, sier interiørblogger Grøvle.

Brukthandler Skrot-Tor merker at gjenbruk er populært. Han tar inn alt mulig, men vet hva folk i hovedsak ser etter.

– Jeg har stadig møbler og litt slitte ting fra retro-perioden, femti-, seksti- og til dels syttitallet. De pusser de opp eller gjør de mer shabby. Da er det populært, sier Hylland.

Ryddigere i Oslo

Det er stor forskjell på bruktbutikker i Norge. Noe har med personligheten til driveren. Noen tar inn alt, mens andre nøyer seg med de tingene de vet kan få en god pris for.

– Hvor sortert ting er vel den største forskjellen på butikker fra de store byene og utkantstrøkene. Det er ofte litt mer ryddig på bruktmarkeder i Oslo. Selv på Fretex er det mer sortert. Og de er mer opptatt av at ting har høyere verdi, sier Solveig Grøvle.

Men jakter du på skatter i storbyene har du gode muligheter hvis du går aktivt til verks og er villig til å betale for det, sier interiørbloggeren.

– Jevnt over er det dyrere i Oslo. Men det er fortsatt mulig å gjøre et godt kjøp der også. Og så er det tonnevis med loppemarkeder, så den som har lyst til å gå på skattejakt i Oslo lider ingen nød, sier Solveig Grøvle.

 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK