– Minst like sexy som øyhopping i Middelhavet

PORSGRUNN/BAMBLE (NRK): I sommer kan du hoppe mellom øyene i Langesund, Brevik og Helgeroa.

Øyhopping i Skjærgården

Det skal bli lettere å hoppe mellom øyene i skjærgården mellom Helgeroa, Langesund og Brevik i sommer. Bildet er fra Bukkespranget.

– Det blir minst like sexy som øyhopping i Middelhavet, sier Kjetil Østli i Visit Grenland.

Sammen med Larvik, Porsgrunn og Bamble kommune har de utarbeidet et opplegg som gjør at også de uten båt eller hytte i skjærgården kan få tilbringe sommeren til havs.

Kjetil Østlie, Visit Grenland

Kjetil Østlie, Visit Grenland.

Foto: Lars Hansen / NRK

For i år har de synkronisert rutetidene til ferjene slik at man lettere skal kunne benytte seg av de ulike holmene i skjærgården utenfor Langesund, Bamble og Helgeroa.

– I tillegg har vi trykt opp en brosjyre som skal gjøre det lettere og planlegge feriedagene. Her kan man se hva de ulike stedene har å tilby og hvordan man kommer seg dit.

Billettprisen vil ligge på mellom 50 og 100 kroner alt ettersom hvor man reiser fra.

Kommunalsammenslåing

Det er Karen Dalevold i Bamle kommune som har utarbeidet rutetidene. Hun mener de nå har fått på plass et godt tilbud for publikum.

Karen Dalenvold, Bamble kommune

Karen Dalenvold, Bamble kommune.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Det har vært krevende, de har hatt ulike måter å sette opp rutetidene på, også er det en del unntak med tanke på ulike dager og så videre, men vi har forsøkt å gjøre det så likt som busstabellene som mulig, sier Dalevold.

Fra Helgeroa vil det for eksempel være fire daglig avganger, og Dalevold mener det er gode muligheter for å få seg flere lange dager på de ulike øyene.

Øyhoppingen er et samarbeidsprosjekt mellom Larvik, Porsgrunn og Bamble kommune i tillegg til skjærgårdsferjene og Visit Grenland, og kanskje ser vi et lite eksempel på kommunal sammenslåing.

– Hvorfor ikke? Nå har vi hvert fall et kart helt uten kommune og fylkesgrenser, ler Dalevold.

Snartur i Skjærgården

Bli med på en snartur i Skjærgården

Øyvettregler

Marikken Kjøhl, forum for Natur og Frilufstliv

Marikken Kjøhl, forum for Natur og Friluftsliv.

Foto: Lars Hansen / NRK

Og når du har kommet deg ut på en av øyene har Marikken Kjøhl i Forum for Natur og friluftsliv i Telemark lansert de aller først øyvettreglene, for hvordan du skal oppføre deg.

– Det er åtte regler som tar utgangspunkt i allemannsretten. Det viktigste går nok på at man forlater stedet i samme forfatning som når man kom. Tar med seg søppel og rydder opp etter seg. Også er det noen regler i forbindelse med overnatting og camping.

Skulle du derimot bryte øyvettreglene er ikke konsekvensene de største.

– Det er ikke noe øyvett-politi helt enda, men vi håper at folk i så fall vi si ifra, og så passer jo skjærgårdstjenesten på, sier Kjøhl.