Over 150 mangler skoleskyss i Telemark

SKIEN (NRK): 160 videregående elever i Telemark mangler skoleskyss. Foreldre sliter med å klare å få ungene til skolen. For fire elever i Flatdal ble saken løst i dag, men fylkeskommunen ber fortvilte foreldre om å ta kontakt.

Ingunn Furuvald og Bjørg Hilde Herfindal

Ingunn Furuvald og Bjørg Hilde Herfindal diskuterer skoleskyss.

Foto: Anita Moland / NRK

Fra mandag av setter fylkeskommunen opp egen transport fra Flatdal til Seljord slik at de videregående elevene kommer seg på skolen.

Sparetiltak

Det har vært en tung skolestart for flatdølene etter at et enstemmig fylkesting, for å spare penger, vedtok å ta bort skysstilbudet for de elevene som bor slik til at bussen ikke går innom.

Ingunn Furuvald er mor og blant dem som har fått føle sparekniven. Hun møtte i dag samferdselssjef Bjørg Hilde Herfindal før det ble klart at et skysstilbud var på plass.

– Det at noen ikke kommer seg på skolen, er sterkt beklagelig og ingen ønsket situasjon. Så vi jobber nå med de nye reglene, og prøver å ordne det slik at det går best mulig for flest mulig. Vi jobber altså med saken og ser om vi kan finne en løsning. Jeg kan ikke love noe på direkten, men vi har sagt at dersom det blir veldig problematisk, så håper vi at vi kan gå i dialog med dem det er problematisk for, slik at vi kan finne løsninger, sa Herfindal da hun møtte NRK og Furuvald.

Måtte vært hjemme på mandag

Herfindal fortalte at hun hadde saksbehandlere som får lov til å jobbe overtid for å løse saken.

– Det er bra at det blir jobbet med. Jeg må ha sønnen min på skolen, og jeg har ikke anledning til å kjøre. På mandag er det stopp – da klarer vi ikke å få ham til skolen selv. Og hva gjør jeg når mandag kommer? For oss innebærer det at sønnen vår ikke har skyss til skolen, og da må han være hjemme, sa Furuvald.

– Jeg kan bare si at jeg skjønner situasjonen din, og synes det er tøft. Vi jobber hardt for å løse det. Det gjelder antageligvis flere enn deg, og jeg håper vi kommer i dialog med dem som strever. Vi har noen utfordringer i fylkeskommunen når det gjelder økonomi – vi skal spare, og dette er jo et sparetiltak – men når det er noen spesielle situasjoner, må vi ser hvordan vi kan løse det, sa Herfindal.

Men med saksbehandlere som jobber overtid for å løse dette – hvor vanskelig kan det være å bestille en samlet minibuss til de fire Flatdal-elevene det gjelder?

– Hører at jeg svarer dårlig

– Jeg skjønner spørsmålet ditt. Jeg klarer ikke å svare på det, men jeg vet at de jobber så mye de klarer. Jeg hører at jeg svarer dårlig, men jeg vet at de jobber så godt de kan, sa Herfindal.

Senere i dag ble det altså klart at det igjen blir satt opp egen skyss fra Flatdal til Seljord fra og med førstkommende mandag.

Herfindal ber også alle som sliter med skoleskyssen på denne måten, om å ta kontakt med fylket for å løse situasjonen.