NRK Meny
Normal

Ostegründer må betale Fyresdal 400.000 kroner i erstatning

Synnøve Finden-gründer Dag Swanstrøm (61) er dømt til åtte måneders fengsel for bedrageri og økonomisk utroskap, og må betale Fyresdal kommune 400.000 kroner i erstatning.

Konsernsjef i Synnøve Finden, Dag Swanstrøm

Dag Swanstrøm (61) er dømt til åtte måneders fengsel for bedrageri og økonomisk utroskap.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Halvparten av straffen er gjort betinget, skriver DN.no.

Håpet å gjøre opp for seg

Avisen skriver at Oslo tingrett i sin dom vektlegger at «både bedrageriet og utroskapspostene har preg av at Swanstrøm håpet å kunne gjøre opp for seg i ettertid».

Swanstrøm er funnet skyldig i ett grovt bedrageri på 400.000 kroner og fem tilfeller av grov utroskap på til sammen over en million kroner. Dette skal ha skjedd mellom 2009 og 2010.

Swanstrøm måtte gi seg som konsernsjef Synnøve Finden i 2006, og straffesaken er knyttet til selskapet Nye Telemarkskyri Meieri, der han var hovedeier. Selskapet gikk konkurs i 2011.

Må betale Fyresdal

Swanstrøm dømmes også for å ha unnlatt å sette av 180.000 kroner til skattetrekk, og for å ha unnlatt å føre regnskaper i mer enn ett år i tre selskaper han var styreleder for, heter det i dommen fra Oslo tingrett, ifølge DN.

Han må også betale Fyresdal kommune 400.000 kroner i erstatning for et etableringslån som ble gitt til Nye Telemarkskyri Meieri AS.

Swanstrøm er dronning Sonjas nevø.