NRK Meny
Normal

Ordførerduell fra Vinje

VINJE (NRK): Hør ordførerkandidatene Børre Rønningen (Ap), Øystein Høgetveit (SV) og Jon Rikard Kleven (Sp) her.

Børre Rønningen, Øystein Høgetveit og Jon Rikard Kleven

Hvem blir ordfører i Vinje? Disse karene stiller til valg: Børre Rønningen (Ap), Øystein Høgetveit (SV) og Jon Rikard Kleven (Sp)

Foto: Johs Apold / NRK

Valglogo

En spesiell epoke i Telemarks-politikken er over denne høsten. Vinje er en spesiell kommune i valgsammenheng. For det første fordi SV har hatt ordføreren der i 12 år. Det er den første og til nå eneste kommunen med SV-ordfører i Telemark. For det andre har SV vært oppe i 27 prosent av stemmene, noe som er langt over snittet for Telemark og landet ellers. For det tredje ble SVs Arne Vinje i 2003 valgt til ordfører med stemmene fra en brei allianse med Høyre, bygdelister og alle tre sentrumspartia.

Denne breie alliansen hadde i utgangpunktet som mål å kaste Børre Rønningen og Arbeiderpartiet ut av ordførerkontoret. Etter 12 år trekker Arne Vinje seg nå fra politikken, og alliansen som brakte ham til makta, er ikke lenger like brei.

Høyre har trukket seg ut, og bygdelistene finnes ikke lenger. Høyres nye ordførerkandidat Bjørn Arne Lindskog kan nok finne sammen med Arbeiderpartiets Børre Rønningen. Begge to mener at flertalet med SV og Senterpartiet i spissen har vært for glad i å bruke penger, og at Vinje kommune nå må ta fram sparekniven.

Mot et normalnivå

Når Arne Vinje nå trekker seg tilbake og overlater førsteplassen på SV-lista til Øystein Høgetveit, må de nok regne med at oppslutninga om partiet nærmer seg det vi kan kalle et normalnivå. Ved stortingsvalget for to år siden fikk SV i Vinje vel seks prosent.

Senterparitets varaordfører de siste fire åra, Jon Rikard Kleven, seilar opp som favoritt til ordførervervet hvis den nåværende posisjonen fortsatt får flertall.

I Vinje er det nå bare seks lister. Kristelig folkeparti er ikke med lenger. De klarte ikke å stille liste i år. Miljøpartiet De Grønne hadde levert inn liste, men den ble ikke godkjent fordi flere av de oppførte kandidatene trakk seg.

Det ser dermed ut til at det kan bli SV, Senterpartiet og Venstre mot Frp, Høyre og Ap. Det ligger an til et jevnt løp, og det kan vippe begge veier.

Hør ordførerduellen her: