NRK Meny
Normal

En svevende ordfører som spiser gresshopper

Det var duket for magi, insektspising og en reise inn i regnskogen for elevene ved Moflata skole i Skien tidligere i uka. "Gjør det for regnskogen" ble mottoet til ordføreren og magikeren som måtte spise gresshopper.

Hedda Foss Five og Alexx Alexxander spiser gresshopper for TV-aksjonen. Og synes det ikke er godt

Ordføreren var svært motvillig til å spise gresshoppen. Men fikk god drahjelp fra alle elvene fra Moflata skole.

Regnskogfondet har årets TV-aksjon, og pengene som samles inn 18. oktober skal brukes på å redde et område med regnskog på størrelse med Norge og Danmark til sammen. Programleder Phung Hang tok skoleelevene med på en reise inn i regnskogen. Det var magi-show med Alexx Alexxander, og konsert med Sandra Lyng. Men høydepunktet var da det skulle spises insekter. Både Alexx Alexxander og ordfører Hedda Foss Five måtte smake, mens Deron Hama fra 5. klasse gjorde det frivillig

Femte klasse elev fra Moflata skole spiser gresshoppe

Deron Hama meldte seg frivillig for å spise en gresshoppe

Phung Hang, programleder for skoleturneen til TV-aksjonen

Phung Hang, programleder for skoleturneen til TV-aksjonen, synes det er viktig at barn får være med som bøssebærere

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det var ikke uten grunn at det ble servert gresshopper på showet.

– Mange urfolk spiser insekter. Og hvis alle hadde spist mer insekter og mindre kjøtt, så ville verden bli bedre for mange, sier Phung Hang, programleder for skoleturnen til TV-aksjonen.

Markedsdag

Moflata skole er den skolen i Telemark som har bidratt mest til tidligere års tv-innsamlinger. Og derfor ble de valgt ut til å få besøk. De siste årene har Moflata skole arrangert markedsdag hvor elevene har solgt ting de har laget selv, og saker hjemmefra som de ikke lengre trenger

– Moflata fortjener rett og slett dette besøket fordi de har hatt en markedsdag torsdagen før TV-aksjonen. Der har de solgt saker de har laget selv, til venner og familie. I fjor samlet de over 60 000 kroner, sier Phung Hang.

Alvorlig budskap

Det var ikke bare moro. Showet hadde også et alvorlig budskap. Og det fikk elevene med seg.

Sol Skrettingland, elev ved Moflata skole

Sol Skrettingland, elev ved Moflata skole, er klar for å hjelpe til med TV-innsamlingen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi lærte at det er folk ute i verden som ikke er så heldige som oss. Som ikke har skole og hus. Og som ikke spiser like mye kjøtt og grønnsaker som vi gjør. De spiser mer insekter og jakter på dyr selv. Og barna må være med å få tak i mat. Mens vi barna i Norge bare går på skole, og jobber ikke, sier Sol Skrettingland, elev ved Moflata skole.

Frivillig

Det var mange som rakk opp hånden sin da programlederen ba om frivillige som ville spise insekter. Deron Hama ble den utvalgte. Med hun skulle spise begynte hun å tvile litt. Men hun fikk god drahjelp fra hele skolen.

Deron Hama, elev ved Moflata skole

Deron Hama, elev ved Moflata skole, har aldri spist insekter før nå.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det smakte litt sjokolade, men det var litt ekkelt også. Det er jo et insekt, så det er ekkelt å spise det, sier Deron Hama.

Deron Hama satte stor pris på at de hadde fått en slik fin gave fra TV-aksjonen. Det at Alexx Alexxander tryllet, artisten Sandra Lyng sang og et flott show. Deron Hama oppsummerte det kort og greit

– Kjempe, sier Deron Hama