Hopp til innhold

Ordfører møtte mannen bak grov nettsjikane

En mann skrev sjikanerende melding på Facebook-siden til ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer, hvor han uttrykte at han ønsket ordføreren død. Beyer tok kontakt med mannen og møtte ham.

Øystein Beyer

Ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer fikk et innlegg på sin Facebook-side, hvor en mann ønsket ham død. Beyer bestemte seg for å ta kontakt og møte mannen, for å vise at slik sjikane ikke er holdbart.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Søndag forrige uke mottok ordfører i Porsgrunn Øystein Beyer en grov og sjikanerende melding på sin Facebook-side, skriver TA.

I Facebook-meldingen skrev mannen:

«Øystein ... Blir helt kvalm av dine oppgulp. Jeg håper at du trer av som ordfører, det kommer du nok ikke til å gjøre, så jeg skal be ved sengekanten hver kveld at du dauer av et hjerteinfarkt eller lignende. Stå på, sin jævla pikk».

Ville dele saken

Meldingen utløste ikke overraskende en reaksjon hos ordfører Beyer, han fant den svært oppsiktsvekkende, særlig siden mannen på profilen hadde bilde av to skjønne barn.

Ordføreren sier han samtidig ble nysgjerrig på mannen som sto bak den svært så grove uttalelsen, og ville møte ham for å ta opp saken.

– Sosiale medier har blitt en del av det virkelige livet, og dette er en sak jeg hadde lyst til å dele i det offentlige rom. Vi kan ikke ha det sånn at man kan lire av seg hva som helst av grove bemerkninger, sier Beyer til NRK.

Les også:

Overrasket mannen bak sjikanen

Mannen som sto bak den sterke ytringen skal ha blitt svært overrasket over at Beyer tok kontakt.

– Det ble jo stille i den andre enden. For jeg ga ham et ultimatum, hvis ikke han stilte opp til møte, så ville jeg sende jeg et leserbrev med hans fulle navn, og spørre enda mer offentlig hvorfor han uttalte seg som han gjorde.

Han forteller at det ble en konstruktiv prat, rundt sakene man var uenige om og bruken av sosiale medier.

– Mannen ble veldig lei seg og innrømmet at han hadde tråkket langt over streken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Øystein Beyer

Øystein Beyer fikk mange støtteerklæringer etter at han sto frem og fortalte sin historie og om sjikanen han var blitt utsatt for. Her leser han noen av de hyggelige tilbakemeldingene.

Foto: Anita Moland / NRK

Forberedt på å tåle mye

Beyer er klar over at hans offentlige posisjon vil innebære mange tilbakemeldinger, men sier at man må reagere når grenser overgås:

– Jeg respekterer meningene hans, ytringsfriheten står sterkt i det offentlige rom, og jeg som politiker skal tåle mye. Men når ting går så langt må noen ta til motmæle og tale den sunne fornuftens sak. Det er en utvikling som er i altfor sterk utvikling.

Ordføreren resonnerer at man kan sitte og er skikkelig forbanna på en sak, setter seg ned og skriver i frustrasjon og irritasjon, og med et tastetrykk så er det ute. SÅ kommer kanskje selverkjennelsen i etterkant.

Foregår i mange arenaer

Beyer sier at slike saker er viktig, siden nettmobbing og sjikane foregår på mange nivåer og i ulike arenaer.

Han refererer til eksempelet fra Sverige i fjor, hvor mobbingen fra to ungdommer førte til at liv gikk tapt.

– Ungdom som er sårbar og får denne type meldinger kan få store problemer med å håndtere situasjonen. Jeg er glad for at skoler heldigvis tar dette temaet alvorlig. Og foreldre og familiemedlemmer må også følge opp for at slike hendelser unngås i fremtiden.

En forbilledlig måte

Frøydis Straume

Frøydis Straume, som har jobbet mye med sosiale medier og forebygging overfor barn og unge, er svært glad for at en ordfører står frem og griper an situasjonen på en forbilledlig måte.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Frøydis Straume har jobbet mye med sosiale medier og forebygging overfor barn og unge. Hun uttrykker stor takknemlighet for at en ordfører forteller denne historien offentlig.

– Jeg ble veldig glad for at han gjorde dette, han sto frem på en forbilledlig måte.

Hun forteller at det er mange barn og unge som strever med denne problematikken.

– Men det er heller ikke rart når vi ser at voksne gjør det. Hets foregår mot personer innen næringsliv, kulturliv og andre offentlige forum.

Hun påpeker at all vanlig folkeskikk også må gjelde for nett.

Man skal ikke skrive ting som man ikke ville sagt til ansikt til ansikt.

– Det handler om voksne som rollemodeller, hvordan de er til stede på sosiale medier.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark