NRK Meny
Normal

Optimisme: Stengt fabrikk kan bli åpnet

RHI Normag vurderer å starte opp igjen magnesiumfabrikken i Porsgrunn.

RHI, magnesiumsfabrikk, Herøya

100 personer mistet jobben da RHI stengte den ene magnesiumfabrikken på Herøya høsten 2016.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det var lite optimisme å se i ansiktene til arbeiderne som kom fra allmøtet på RHI 15. august i fjor. Sluttpakker og Nav var alternativet til jobben på den fabrikken som var verdens største produksjonssted for magnesiumoksid da den starta opp i 2012. 100 ansatte av 140 var overflødige.

Thomas Frömmer

Direktør Thomas Frömmer i RHI ser mulighetene for økt produksjon i Porsgrunn siden kineserne ikke klarer å levere til verdensmarkedet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Den gangen kunne kineserne levere billigere produkter på verdensmarkedet. Derfor var det kroken på døra, men fabrikken ble ikke tømt. Eller som de østerrikske eierne sa: De plasserte fabrikken «i en møllpose». For å sammenligne den med en dress i skapet, det er bare å lufte den litt og børste litt her og der, så er den god som ny.

Direktør Thomas Frömmer sier til NRK i dag at markedet nå har bedret seg blant annet fordi produksjonen i Kina er lavere. Prisene på magnesiumoksiden er på vei oppover igjen. Derfor ligger det an til mer produksjon på Herøya.

– Vi stoppa produksjonen uten å stenge fabrikken helt, forteller hovedverneombud Odin André Nilsson. Han bekrefter at det er noe vedlikehold som må til, men ellers er det klart for drift når ledelsen måtte ønske det. Fabrikken har stått i «stand by» helt siden i fjor høst.

Ikke skremt

Terje Tønnessen, Nav-direktøren i Telemark, sier de skal hjelpe til med å skaffe kvalifiserte folk hvis produksjonen starter for fullt igjen.

Terje Tønnessen

Nav-direktør Terje Tønnessen ønsker nye arbeidsplasser i industrien velkommen. Han håper eierne av RHI Normag satser på Herøya igjen.

Foto: NAV

– Vi klarer alltid å fylle opp igjen når det er behov for flere ansatte. Noen finner vi sikkert her i Telemark, andre får vi tak i utenfor fylket.

Han tror ikke det er vanskelig å rekruttere til industrien selv om markedet går opp og ned. Antall arbeidsplasser kan variere over tid, men Tønnessen ser ingen grunn til at det skal skremme folk fra å jobbe i industrien.

Odin André Nilsson er helt enig. Hvis han hadde vært arbeidsledig, hadde han ikke brukt tid til å tenke seg om.

– Jeg er optimist. Det har jeg og de andre 40 også vært hele tida.

Nå venter de på at eierne i Østerrike skal bestemme seg. Etterpå skal de forhåpentligvis lufte og rydde klart til et nytt kapittel i historien om magnesiumproduksjon på Herøya.

  • Snøscooterløyper kartlegges

    Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdig for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

  • Knakk stolpe-slo hull i hustak

    Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

  • Politiet ber om tips etter overfall

    Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.