NRK Meny
Normal

Oppfordrer alle elever til å møte i sorte klær

Skole markerer Black Friday. – Dobbel læring på 50 prosent av tiden og mulighet for to ukeprøver på tiden av en, skrev skolen i en tekstmelding til foreldrene.

Myrene skole i Porsgrunn

Myrene skole i Porsgrunn oppfordrer alle elever til å kle seg i sort i forbindelse med Black Friday.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Du kan nesten ikke gå i butikker eller lese aviser uten å komme over uttrykket Black Friday. Over hele verden har dette blitt en årlig handledag, dagen etter amerikanske Thanksgiving. Den markerer tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og handelstanden reklamerer for gode tilbud i forbindelse med denne dagen.

Myrene skole i Porsgrunn markerer dagen på sin egen måte.

– Møt opp i sorte klær

Onsdag sendte Myrene skole ut en tekstmelding til elevenes foreldre, skriver Varden. Der stod det at skolen også skulle markere Black Friday.

– Da blir det dobbel læring på 50 prosent av tiden og mulighet for 2 ukeprøver på tiden av 1! Vi oppfordrer alle til å møte opp i sorte klær og markere historien bak uttrykket "Black Friday", stod det blant annet.

Stein Thomas Tusvik

Rektor ved Myrene skole, Stein Thomas Tusvik.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Rektor Stein Thomas Tusvik sier at det ligger både humor og alvor bak invitasjonen.

– Noen av lærerne synes elevene møter veldig mye reklame over alt, og de ønsket å finne ut hva denne fredagen egentlig var. De har lest seg opp på historien og kommer til å presentere dette med historisk innhold for elevene.

Skolen skal legge vekt på kampen for stemmerett for kvinner i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet, som markerte starten på uttrykket Black Friday.

– Handelstanden har jo på en måte tatt over begrepet. Det var noe som utviklet seg i USA fra 70-tallet da handelstanden tok i bruk begrepet til en årlig handledag.

Usikker på reaksjonen

Skolen har ennå ikke fått noen tilbakemelding fra elever eller foreldre på tekstmeldingen som ble sendt ut.

– Men det kan jo ha vært en uheldig bruk av humor, og det kan være vanskelig å forstå humoren i en sånn type sms, sier rektoren.

Alle elevene oppfordres til å ha på seg sorte klær.

– Vi har hatt noen dager med ulike farger tidligere. Blant annet en gul dag i forbindelse med påske, eller en rød dag i forbindelse med jul. Elevene trenger ikke gjøre mye ut av det, men kanskje ha en sort sløyfe i håret, eller lignende, sier Tusvik, som legger opp til at elevene kan benytte seg av noe de allerede har. Han understreker at skolen ikke vil bidra til å øke kjøpepresset denne dagen.

 • Internasjonal Ibsenpris

  Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler er vinnar av Den internasjonale Ibsenprisen 2018. Prisen på 2,5 millionar kroner blir delt ut av den norske stat, og blir rekna som den største teaterprisen i verda.

 • Avvik ved NOAH Langøya

  Miljødirektoratets revisjon av NOAH Langøya har avdekt fire avvik. Dette er det same selskapet som står bak planane om eit avfallsdeponi i Brevik. Korkje Miljødirektoratet eller administrerande direktør, Carl Hartmann, ser på avvika som alvorlege.

  Langøya
  Foto: NOAH
 • Vis omsyn på tronge vintervegar

  Køyreskulelærar Preben Utzig i Skien lærer elevane sine at det ikkje er nokon vits i å halde på forkøyrsretten, men heller vise omsyn nå som gater og vegar er både tronge og glatte. Utzig får full støtte hjå UP Region Sør.

  Preben Utzig
  Foto: Roald Marker / NRK