NRK Meny
Normal

Oppfordrer alle elever til å møte i sorte klær

Skole markerer Black Friday. – Dobbel læring på 50 prosent av tiden og mulighet for to ukeprøver på tiden av en, skrev skolen i en tekstmelding til foreldrene.

Myrene skole i Porsgrunn

Myrene skole i Porsgrunn oppfordrer alle elever til å kle seg i sort i forbindelse med Black Friday.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Du kan nesten ikke gå i butikker eller lese aviser uten å komme over uttrykket Black Friday. Over hele verden har dette blitt en årlig handledag, dagen etter amerikanske Thanksgiving. Den markerer tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og handelstanden reklamerer for gode tilbud i forbindelse med denne dagen.

Myrene skole i Porsgrunn markerer dagen på sin egen måte.

– Møt opp i sorte klær

Onsdag sendte Myrene skole ut en tekstmelding til elevenes foreldre, skriver Varden. Der stod det at skolen også skulle markere Black Friday.

– Da blir det dobbel læring på 50 prosent av tiden og mulighet for 2 ukeprøver på tiden av 1! Vi oppfordrer alle til å møte opp i sorte klær og markere historien bak uttrykket "Black Friday", stod det blant annet.

Stein Thomas Tusvik

Rektor ved Myrene skole, Stein Thomas Tusvik.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Rektor Stein Thomas Tusvik sier at det ligger både humor og alvor bak invitasjonen.

– Noen av lærerne synes elevene møter veldig mye reklame over alt, og de ønsket å finne ut hva denne fredagen egentlig var. De har lest seg opp på historien og kommer til å presentere dette med historisk innhold for elevene.

Skolen skal legge vekt på kampen for stemmerett for kvinner i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet, som markerte starten på uttrykket Black Friday.

– Handelstanden har jo på en måte tatt over begrepet. Det var noe som utviklet seg i USA fra 70-tallet da handelstanden tok i bruk begrepet til en årlig handledag.

Usikker på reaksjonen

Skolen har ennå ikke fått noen tilbakemelding fra elever eller foreldre på tekstmeldingen som ble sendt ut.

– Men det kan jo ha vært en uheldig bruk av humor, og det kan være vanskelig å forstå humoren i en sånn type sms, sier rektoren.

Alle elevene oppfordres til å ha på seg sorte klær.

– Vi har hatt noen dager med ulike farger tidligere. Blant annet en gul dag i forbindelse med påske, eller en rød dag i forbindelse med jul. Elevene trenger ikke gjøre mye ut av det, men kanskje ha en sort sløyfe i håret, eller lignende, sier Tusvik, som legger opp til at elevene kan benytte seg av noe de allerede har. Han understreker at skolen ikke vil bidra til å øke kjøpepresset denne dagen.