NRK Meny
Normal

Ønsker spleiselag for kanalen

Telemarkskanalen blir statlig ansvar. Nå økes budsjettene for å ruste opp naturperlen.

Telemarkskanalen
Foto: Per Erik Knive / Scanpix

Klokka ti ble stasbudsjettet lagt fram, og Olje og energiminister Terje Riis Johansen lover økte bevilgninger, og inviterer kommunene med på et spleiselag.

Statlig ansvar

Telemarkskanalen kommer fra og med neste år inn under NVE (Norges Vassdrag og Energidirektorat). I den forbindelse øker budsjettet til Telemarkskanalen fra 5 til 7 millioner kroner.

- Det at kanalen nå blir ett statlig ansvar er en milepæl i forhold til ett viktig kulturminne. Dette har vært etterspurt i 20 år, forteller en blid Terje Riis Johannesen til NRK minutter før statsbudsjettet ble lagt frem.

Olje og energiministeren ønsker i tilegg til økte bevillinger at ”kanalkommunene” nå må samarbeide.

- I tillegg til de to økte millionene i budsjett har jeg omfordelt midler innenfor mine egne budsjett. I klartekst betyr det at jeg kommer med rundt 4 millioner kroner til Haldenvassdraget og Telemarkskanalen.

Nok til å ruste opp?

Men statsråden er noe unnvikende på direkte spørsmål om dette er nok til å ruste opp Telemarkskanalen til ett tilfredsstillende nivå

- Hvis kommunene blir med å bidra i ett spleiselag nå, tror jeg telemarkskanalen er i rute igjen, vi føler i alle fall vi har satt i gang noe spennende avslutter en travel statsråd.