NRK Meny
Normal

Vil ha nye arkeologiske utgravinger i Bamble

Riksantikvaren har bedt om nye utgravinger i Bamble. – Slike krav kan ødelegge for næringslivet, mener entreprenør.

Arkeologiske funn i Bamble

I FULL SVING: Her jobber arkeologene med å finne ut hvordan folk bodde, spiste, jaktet og lagde redskaper for flere tusen år siden. (Arkivbilde)

Foto: Jonas Rydèn / NRK

En gang for 4000 eller 5000 år siden satt noen og lagde redskaper av flint ved Tangvall i Bamble. Det vet arkeologene allerede etter undersøkelser fra 2006. Da var det ikke aktuelt å se nærmere på området. Det er det nå når en entreprenør ønsker å bruke stedet som blant annet base for anleggsmaskiner.

Det er gjort flere arkeologiske utgravinger i området tidligere i forbindelse med E18-utbyggingen. All informasjonen blir satt i sammenheng med funn fra steinalderen som også er gjort i Porsgrunn og Larvik. Disse undersøkelsene er fra steder som ligger fra 25 til 130 meter over havet. De to nye plassene ligger 22–23 meter over havet. Det betyr at de er fra Den yngre Steinalderen da havet ikke gikk så høyt opp.

Geir Sørum

Geir Sørum i kulturminnevernet tror de kan finne mye informasjon under en utgraving.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Dermed blir lederen for kulturminnevernet i Telemark fylkeskommune, Geir Sørum, Riksantikvaren og Kulturhistorisk museum nysgjerrige på hva de kan lære ved å grave ut ved Tangvall.

Mye å lære

Det er noen tusen år som kan skille dette stedet sammenlignet med steder arkeologene har gravd ut tidligere.

– Vi kan lære om teknologien til dem som bodde her, eller oppholdt seg her over lengre tid. Vi kan lære om samfunnet deres. Hva de spiste, og frø og annet kan fortelle noe om klimaet.

Sørum mener de kan finne forbausende mye på en plass som dette.

Må betale regninga

Vidar Tellefsen

Vidar Tellefsen mener det må være begrenset hva som er interessant å finne i Bamble nå.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Entreprenør Vidar Tellefsen i Bamble synes også det er interessant å bli kjent med lokalhistorien, men ikke for enhver pris. Firmaet Tellefsen AS må betale for utgravingene. Regninga kan komme på rundt 500 000 kroner.

– Jeg visste det kunne komme et slikt krav, men jeg hadde håper på at vi kunne slippe.

Han har fulgt med på det arbeidet arkeologene har gjort de siste årene. Derfor er det ikke lett å skjønne hvorfor de skal bruke tid og penger på et nytt sted ikke så langt fra de andre utgravingsstedene.

Tellefsen peker på at det er viktig å legge til rette for nye arbeidsplasser og utvikling i næringslivet. Han tror utgiftene ved en utgraving kan bremse dette.

– Det må ikke bli så dyrt at det setter planer på vent, sier entreprenøren, som mener Staten må betale mer av regninga, ikke bare utbyggeren.

Kravet på 500 000 kroner var ikke kjent for Tellefsen da NRK tok kontakt med ham. Han skal vurdere dette nærmere.