NRK Meny
Normal

Ønsker enklere våpenregler

Uniformert politi skal være bevæpnet på grunn av terrortrusselen. Men slett ikke alle tjenestemenn har bæretillatelse. Nå ønsker politimesteren i Telemark enklere regler

Politimeister Rita Kilvær, Telemark Politidistrikt

– Så langt har det ikke ført til problemer i Telemark at ikke alle polititjenestemenn kan delta i politiarbeid utendørs, forteller Rita Kilvær.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Med dagens regelverk er det ingen enkel sak å skaffe seg bæretillatelse for våpen. Selv ikke for en polititjenestemann. For å bli godkjent til å bære skytevåpen i tjenesten, skal man gjennomføre minst 48 timer godkjent trening. Her inngår blant annet fysisk trening, førstehjelp, arrestasjonsteknikk, skarpe øvelser og skytetrening.

– Dette er ikke for alle. Noen kan ikke gjennomføre kurset av helsemessige årsaker, noen kan ikke av aldersmessige årsaker eller de har en tjeneste som gjør at det ikke er nødvendig å bære våpen, sier Rita Kilvær, politimester i Telemark.

Har nok mannskaper med våpen

I Telemark er det 278 tjenestemenn. 66 av dem har ikke våpentillatelse og kan altså ikke rykke ut på oppdrag ved behov. Rita Kilvær hevder likevel at det er tilstrekkelig med mannskaper til å dekke behovet.

– Vi har politipatruljer ute i distriktene til enhver tid. Og alle som kjører patrulje, har de nødvendige våpentillatelser.

Håper på enklere regler

Likevel. Ved Drangedal og Fyresdal lensmannskontor er det tjenestemenn som ikke kan patruljere fordi de ikke har våpentillatelse. Lensmann Torodd Aase er regionlensmann i Vest Telemark:

– I Fyresdal har det rett og slett ikke vært behov for det i den perioden politiet har hatt krav om bevæpning, sier han.

Det samme gjelder ved Drangedal lensmannskontor forteller Øystein Skotmyr i politiet.

– Noe av problemet vil løses av seg selv. Nå er det akkurat ansatt en ny lensmann der. Han har de nødvendige tillatelser og kommer til å begynne i tjenesten i løpet av kort tid, forteller Skotmyr.

Politimenn med våpen patruljerer

Synlig politi, det vil si uniformerte tjenestemenn, skal bære våpen. Det er den stående ordren fra justisministeren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nå er det varslet nye regler for bevæpning. Kilvær håper at det vil bli enklere å bevæpne politiet.

– Den stående ordren om bevæpning er jo begrunnet i trusselbildet. Men hva de nye kriteriene vil bety, vet vi ikke.

– Har du noen ønsker om hva de skal inneholde?

– Kriteriene bør være enkle å praktisere slik at de ikke skaper usikkerhet for mannskapene om når de skal være bevæpnet eller ikke, sier Kilvær.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.

  • Vil børsnotere Fjordkraft

    Eigarane av Fjordkraft vurderer å børsnotere selskapet. Skagerak Energi er ein av eigarane, og saman med BKK og Statkraft ynskjer dei å leggje til rette for utvikling av selskapet gjennom ei børsnotering.