Hopp til innhold

– Jeg ville blitt halshugd i Syria

Den omstridte dikteren Yahya Hassan hadde mye på hjertet da han møtte det norske litteraturpublikummet.

Yahya Hassan

Det mangler verken gripende historier eller sterke ord i Yahya Hassans diktsamling. Men hans diktning gjør også at han må fotfølges av politi hvor enn han ferdes.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Fem barn på rekke og en far med en kølle. Massegrining og en pøl av piss. Vi rekker ut en hånd etter tur for forutsigbarhetens skyld. Den der lyden når slagene rammer. Søster som hopper så kjapt.

Forfatter Yahya Hassan (18)

Kun 18 år gammel har Yahya Hassan blitt en av Danmarks bestselgende forfattere. Hans diktsamling har solgt hele 100.000 eksemplarer.

Slik åpner Yahya Hassan det første diktet i sin selvtitulerte diktsamling, som har solgt hele 100. 000 eksemplarer i Danmark, og som nå gis ut i Norge i norsk språkdrakt.

Han skildrer overgrep, vold, og store doser med kriminalitet. Alt sammen sett fra en nær innfallsvinkel, med sin egen familie og i det muslimske innvandrermiljøet han vokste opp i.

Hør radioreportasje her:

Hør radioreportasje om Yahya Hassans besøk i litteraturhuset i Skien.

Påvirket av rapmusikk

Noe av det med mest særpregede med Hassans diktning er dens musikalitet og rytme. Hassan sier at det kommer av hans erfaringer fra rapmusikkens verden.

– Jeg har en interesse for rytme og melodier og det tenker jeg veldig over når jeg skriver. Det skal ikke bare være mange skrevne ord, de må danne en større helhet og en melodi, sier Hassan til NRK.

Han nevner også Karl Ove Knausgård som en stor inspirasjonskilde, en kilde han har lært mye av.

Men til tross for massiv medieomtale, braksuksess og mange ganger platinasalg, er det ikke bare positive aspekter som følger med hans forfatterskap. Hassans direkte stil og skarpe tunge om blant annet islam har ført til trusler fra flere hold.

Dermed må han fotfølges av politi, uten at det plager ham for mye.

– Før hadde jeg sosialhelsetjenesten rundt meg, nå er de byttet ut med politi, så det er ikke så stor overgang, smiler Hassan.

Les også:

– Spesielt å møte ham

Hassan leste tirsdag kveld utdrag fra boka til publikum i Litteraturhuset i Skien, og han ble intervjuet av forfatter og journalist Åsne Seierstad. Hun mener at diktsamlingen bærer preg av et dramatisk, ungt levd liv.

– Mitt første møte med Hassan skjedde via boka. Og der blir man med en gang dratt inn i livet hans og hans virkelighet, så det er klart det er spesielt å møte ham som person, sier Seierstad til NRK.

Hassan er kjent for å være et litt krevende intervjuobjekt, som ikke nøler med å holde munn hvis han ikke liker spørsmålene han blir stilt.

– Men for publikum her åpnet han seg helt opp. Dette var et unikt møte mellom lesere og forfatter, sier Seierstad.

Forfatter Hassan var også tilfreds med møtet med de norske leserne.

– Jeg følte det ble et møte fylt av åpne sinn. Jeg kjente en god kjemi med publikum.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Yahya Hassan

Det var Åsne Seierstad som intervjuet Yahya Hassan under arrangementet i Litteraturhuset i Skien, etterfulgt av høytlesning for publikum. En fullsatt sal fulgte spent med på samtalen og fremføringen av diktene.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Møtte tidligere flyktning

Det var et svært spredt publikum, både i alder, kjønn og bakgrunn, som inntok Litteraturhuset. Russ møtte pensjonister, innvandrere og etniske nordmenn var i skjønn forening.

En av dem som følte diktene og Hassans historier aller sterkest, var den palestinske publikummeren François El-Safadi. Han har noe av den samme bakgrunnen som Hassan, han er nemlig født i Libanon og oppvokst som flyktning.

– Han beskriver mange situasjoner som er gjenkjennelige for meg, og som føles like personlige for min del, sier El-Safadi til NRK.

Og han lar seg sterkt berøre av historiene til en så ung gutt og kunstner.

– Jeg ser og hører en gutt som har opplevd mange sårbare situasjoner, men som har kommet usedvanlig sterkt ut av det. Han har nok mistet noe på veien dessverre, men har også fått mye igjen, og det serverer han nå på gullfat til mennesker som meg.

El-Safadi spurte Hassan om han kunne få møte ham etter forestillingen, og det ble en hjertevarm og nær dialog.

Se også: Yahya Hassan gjestet Bokprogrammet på NRK

(artikkelen fortsetter under bildet)

Yahya Hassan

Ekte broderlig fellesskap: Yahya Hassan tok seg gladelig tid til å møte François El-Safadi. De har vært gjennom mange av de samme tingene, og El-Safadi syns derfor det er ekstra sterkt å høre om Hassans historier. Forfatteren mener også på sin side at slike møter er det mest spennende ved å være forfatter.

Foto: Knut-Øyvind / NRK

Verdsetter lik bakgrunn

Nettopp det å møte mennesker med samme bakgrunn som seg selv er også det Hassan verdsetter aller mest med å være forfatter for et publikum.

– De tingene som gjør mest inntrykk på meg er når folk med samme bakgrunn som meg kan se bortenfor forholdene og religiøs indoktrinering og møtes i felles samtaler, uten at man trenger å være 100 prosent enige om alt. Og jeg tenker at det må finnes et grunnlag for at man kan snakke sammen, uten å være motstandere eller fiender.

Forfatteren er allerede nå opptatt av å utvikle seg og skrive mer, og han ønsker å sette seg inn i situasjonen rundt om i verden. Nå senest var han i Ukraina for å se på forholdene der.

Men å reise til Syria, det utelukker Hassan.

– Jeg ville blitt halshugd i Syria.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark