Hopp til innhold

– Som olje i slush

– Dette er annerledes enn da Full City gikk på grunn, sier IUA-leder i Telemark.

Lenser legges ut

Isen og lensene kan hindre at oljen når inn til land, men isen byr også på problemer.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Observasjoner fra fly viser at oljen er gått sørover, og den er nå synlig cirka 5,5 nautiske mil utenfor Jomfruland, forteller Finn Flogstad til NRK.no søndag kveld.

Innsatslederen for IUA Telemark (interkommunalt utvalg mot akutt forurensning) har fått rapporter om lite olje, at den er tynn og at den er spredd over et stort område.

Olje i slush

Søndag ettermiddag opplyser Kystverket at oljen har lagt seg som tynne striper i iskanten langs Vestfold-kysten. Mannskapet på kystvaktfartøye KV Nornen arbeider med å samle opp olje. Det sørligste punktet for oljepåslag er fortsatt Svenner, skriver Kystverket på sine nettsider.

En gravemaskin på en lekter har også jobbet med å fjerne olje som har festet seg til isen.

Finn Flogstad

IUA-leder Finn Flogstad har erfaring fra Full City-utslippet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK
Kåre Preben Hegland

Kragerøordfører Kåre Preben Hegland husker også godt oljesølet fra Full City.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Finn Flogstad sier IUA Telemark bruker erfaringene fra Full City-grunnstøtingen når de nå gjør seg klare til å eventuelt ta i mot uønsket olje langs Telemarks-kysten.

– Det som er nytt for oss, er at dette skjer om vinteren. Olje langs en islagt kyst er en ny erfaring. Det er vanskelig å få den opp. Det blir omtrent som olje i en slush, forteller IUA-lederen til NRK.no.

Isen er en barriere

Godafoss grunnstøtte utenfor Hvaler torsdag kveld ved 20-tiden. Etter kort tid ble det klart at det lakk ut olje fra det 165 meter lange frakteskipet. Det kan dreie seg om 375 tonn olje. Under Full City-grunnstøtingen utenfor Langesund i 2009 lakk det ut 300 tonn olje som griset til øyer, skjær og strender i Vestfold, Telemark og Aust-Agder.

Det er ikke rapportert om at oljen har slått på land noe sted langs Telemarks-kysten.

Se hvordan vinden og været er ved Jomfruland

– Oljen er for langt fra land, og i tillegg danner isen en barriere inn mot land som så langt beskytter landområdene, sier Flogstad.

Spent ordfører

Det er nå fartøy ute i Langesundsbukta og utenfor Jomfruland for å følge med på oljen. Langesund fergeterminal er klargjort for å kunne ta i mot oljevernutstyr fra Kystverket, og noe er allerede kommet på plass.

IUA Aust-Agder er også satt i beredskap og følger situasjonen nøye.

Ordfører Kåre Preben Hegland i Kragerø følger godt med på rapportene om vind- og strømforhold. Store områder på Stråholmen, Jomfruland og andre øyer og skjær i kommunen fikk mye oljepåslag da Full City gikk på grunn sommeren 2009.

– Vi er veldig obs på at ting kan endre seg, men akkurat nå ser det greit ut, sier Hegland til NRK.no søndag kveld.

Lenser klargjøres

Oljelenser klare til bruk langs Vestfold-kysten. Nå forbereder kystkommunene i Telemark seg på den samme jobben.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK