Hopp til innhold

Oljeutslippet gir langvarige skader

Strendene som er rammet av oljesøl fra havaristen Full City er sårbare og det kan ta opptil 15 år før naturen er tilbake til det normale.

Rydder oljesøl i Steinvika
Foto: Anita Moland / NRK

- Dette er et av de mest sårbare områdene som finnes for oljesøl, sier seniorforsker Torgeir Bakke ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Aftenposten.

Årsaken er at de helt spesielle rullesteinsstrendene i området holder på oljen mye lengre enn for eksempel et svaberg.

Rullesteinsstrender fanger opp oljen. Utslippet gjemmer seg mellom steiner, under stener og i grusen, og oljen oppbevares i mye lengre tid.

Viktig område for forskere

- Basert på erfaringer fra andre tilsvarende strender som er blitt utsatt for oljesøl, som Alaska etter Exxon Valdez-ulykken, så tar det 10-15 år før naturen er tilbake til normalen, sier Bakke.

For områder med svaberg regner han med det vil ta godt og vel fem år før økosystemet igjen er normalt.

Luftfoto av Full City
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Økosystemet langs kysten av Telemark, Vestfold og Agder har interessert forskere og forurensningsmyndigheter lenge, og NIVA har flere forskningsprosjekter som har pågått her i opptil 20 år.

En av målestasjonene ligger på Såstein, øya der Full City ligger havarert.

- Vil gi ny kunnskap

Det gjør at katastrofen også kan gi forskerne en helt unik innsikt i konsekvensene av et oljeutslipp. For vanligvis har de ingen målinger før ulykker skjer, og må anslå hvordan dyre- og plantelivet fungerte akkurat der.

Nå har de 20 år med forskningsdata å sammenligne nye prøver med.

- Det gir oss en helt unik kunnskap om konsekvensene av store utslipp, og om tiden det tar for økosystemet å finne tilbake til naturen balanse igjen, sier Bakken.

Les også: Viktig informasjon om oljeaksjonen