NRK Meny
Normal

Strøm av oljefolk til industri

I løpet av de siste 12 til 18 månedene har YARA på Herøya hatt stor pågang fra oljevirksomheten og folk i oljeserviceselskaper.

Yara Porsgrunn
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Om lag 50 prosent av søkerne kommer fra de miljøene, sier personalsjef ved Yara Porsgrunn, Arne Øygard.

Grenlandsindustrien generelt opplever i øyeblikket stor interesse for å søke ledige jobber og det er økende interesse for å flytte til Grenland.

Store prosjekter

Store prosjekter i milliardklassen hos Yara og INEOS trenger fagfolk, både til egne rekker og fra innleide firmaer.

Bare på Herøya og Rafnes er det behov for 400 til 500 egne og innleide fagfolk til prosjektene de nærmeste årene.

Yara på Herøya skal bygge en ny salpetersyrefabrikk til 2,25 milliarder kroner og INEOS Olefins & Polymer ny etantank og crackerovn på Noretyl til ca. en milliard kroner, på Rafnes.

Mange fra utlandet

I tillegg til søkere fra offshore og lokale, kommer også mange fra utlandet, fordi Yara er kjent internasjonalt.

– Vi har folk fra 16 nasjoner ved vårt teknologisenter i Porsgrunn, forklarer Øygard.

År om annet ansetter Yara Porsgrunn 15–20 nye medarbeidere, for å erstatte de som går av pensjon eller slutter av andre grunner.

Det gir lærlingene muligheter. Vi har alltid hatt et stort antall lærlinger i bedriften. I tiden som kommer vil om lag 25 prosent av de ledige stillingene bli besatt av lærlinger, tror Øygard.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.