Sønnen (20) kom aldri hjem – moren frykter flere båtulykker

Natt til 1. mai for ett år siden fikk Siv Rønning telefonen ingen mamma skal få. Sønnen Ole Kristian var savnet etter en båtulykke på Toke i Drangedal. Han kom aldri hjem igjen.

Siv Rønning

Siv Rønning ser på bildet av sønnen Ole Kristian. Natt til 1. mai i fjor døde han i en båtulykke på Tokevann i Drangedal.

Foto: Anita Moland / NRK

– Telefonen ringte klokken fem på ett natt til 1. mai. Politiet var i andre enden, og de fortalte at det hadde skjedd en båtulykke. De sa det hadde vært sju stykker i båten. To av dem var savnet, og den ene var Ole Kristian, min sønn, forteller Siv Rønning til NRK.no.

Det var 20 år gamle Ole Kristian Rønning Tveit og 22 år gamle Even Andre Øines Hegna som mistet livet i båtulykken i Toke natt til 1. mai i fjor.

Siv Rønning sitter i sofaen og ser på bildet av Ole Kristian på veggen. Hun synes det er vanskelig å akseptere at sønnen aldri kommer hjem til henne igjen.

– Nei, hva skal jeg si. Jeg har vel ikke taklet det så bra. Det har vel ikke gått helt opp for meg ennå. Mange dager sitter jeg og venter på en telefon fra ham, eller at han skal komme inn døra. Det er mange minner, sier hun mens hun kjemper med tårene.

Det kom en gutt ut av luftambulansen. Jeg så ham med ryggen til og var sikker på at det var Ole. Så snudde han seg, og så var det ikke han.

Siv Rønning, mamma til Ole Kristian som døde i båtulykken på Toke natt til 1. mai 2011

Kjørte på en holme

Til sammen sju unge personer befant seg i båten da ulykken skjedde. Båten gikk på en holme i innsjøen Toke, og ungdommene havnet i vannet. Fem av dem klarte å redde seg på land.

Det var den omkomne 22-åringen som var fører av båten. Ingen av de sju om bord hadde på seg redningsvest, og det var heller ikke redningsvester om bord i båten.

Gunhild Vøllestad hadde datteren om bord i ulykkesbåten. Hun overlevde. Vøllestad sier hun husker marerittdøgnet svært godt.

Det var helt forferdelig. Jeg fikk telefon fra kusinen til datteren min rundt halv tre om natten; «Det har skjedd noe, det har skjedd en båtulykke, og jeg tror datteren din er med i båten».

Se innslaget som ble sendt i NRK Dagsrevyen etter båtulykken.

Video To personer omkom i båtulykken på Toke natt til 1. mai i fjor

To personer omkom i båtulykken på Toke natt til 1. mai i fjor

– Jeg var livredd

Vøllestad fikk etter hvert høre at to var savnet etter båtulykken. Da ringte hun politiet.

– Jeg var livredd, og politiet kunne ikke si hva som hadde skjedd fordi de ikke visste. De minuttene fra jeg snakket med politiet og til jeg fikk snakket med datteren min vil jeg ikke ha igjen. Den lettelsen man kjenner da er helt ubeskrivelig. Samtidig tenker man på de andre som får den andre telefonen, sier hun stille.

Mandag kveld blir det en minnemarkering i Drangedal kirke for å minnes de som så brutalt ble revet bort. For Siv Rønning som mistet sønnen Ole Kristian, blir det svært spesielt.

– Vi gruer litt til den dagen vi som var nærmest ham. Samtidig er det veldig fint at han ikke er glemt.

Tror ikke folk har lært

Nå frykter hun at det kan skje liknende ulykker.

– Det kommer til å fortsette sånn det alltid har vært på Toke.

– Frykter du at folk ikke har lært?

Ja. Det har skjedd før, men jeg håper selvfølgelig ikke det skjer igjen, sier hun.

Minnemarkeringen vil foregå i Drangedal kirke mandag kveld klokken 19. Etter markeringen i kirken kan de som vil gå ned til Bakeristranda å tenne et lys på land eller i vannet for å minnes de som mistet livet.

Gunhild Vøllestad

Gunhild Vøllestad hadde datteren ombord i båten. Hun overlevde ulykken.

Foto: Anita Moland / NRK