NRK Meny
Normal

Økning i sykefraværet i industrien

Norsk Industri melder om en økning i sykefraværet for første kvartal i år.

Sykefraværet har de siste årene vært på vei nedover, blant annet etter at de fleste bedrifter har inngått avtale om såkalt inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).

Men NHO-organisasjonen Norsk Industri melder om en økning av sykefravær i industribedrifter første kvartal i år.

Stramt arbeidsmarked er en av årsakene til det økte sykefraværet, mener fagsjef Pernille Vogt i Norsk Industri.

Må være positive

- Bedriftene har rekruttert mange nye arbeidstakere de siste to årene, og det er ofte en vanlig forklaring på at sykefraværet øker. Vi vet at enkelt bedrifter som jobber systematisk med IA fortsatt har gode resultater, men det er vanskelig å snakke på generell basis.

Vogt mener økningen i sykefraværet er alvorlig, fordi det koster mye penger for bedriftene og staten når sykefraværet øker. Hun sier også at Norge har behov for arbeidskraft, og økt sykefravær gjør at det blir et større behov for arbeidskraft.

Avtalen med inkluderende arbeidsliv mener Vogt må holdes fast på. Hun mener at myndighetene har jobbet bra i denne saken, spesielt arbeidslivssenterne som ble opprettet samtidig med IA-avtalen.

- Det har vært en ubyråkratisk og meget serviceinnstilt etat, som bedriftene har hatt meget stort utbytte av. Nå når det er blitt NAV, håper vi at de kan fortsette denne tradisjonen og servicen. I tillegg ville det hjulpet oss som jobber med IA-avtalen om statsråd Bjarne Håkon Hanssen kunne vært mer positiv når han uttaler seg, i stedet for å fokusere på at IA-avtalen ikke virker, mener Vogt.

- IA-avtalen har hatt en nedgang, men vil fungere på sikt dersom partene konsentrerer seg om å arbeide videre med den. Negativ omtale gir økning i sykefraværet, det er jeg overbevist om.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

 • Scoret 32 mål - linkes til Odd

  Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.